Kedvezményes kombinált jeggyel látogathatók júliustól Eger közkedvelt turisztikai célpontjai

Kultúra – 2022. július 1., péntek | 16:45

Kedvezményes árú közös jeggyel látogathatók július elsejétől Eger közkedvelt turisztikai célpontjai: az érseki palotaegyüttes (Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpont), az érseki pincerendszer, a Líceumban található Egri Főegyházmegyei Könyvtár, valamint a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont.

Új kombinált jeggyel látogathatók július 1-jétől Eger patinás egyházi emlékei, valamint a tudomány bámulatos világát bemutató csillagvizsgáló. A látogatók így négy helyszínt kereshetnek fel kedvezményes áron.

Az érdeklődők az Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban betekinthetnek a püspökök, érsekek életének mindennapjaiba, dolgozószobáiba és a kincstárba – mindezt 21. századi köntösben, történeti enteriőrök segítségével.

A jegy belépésre jogosít a palota hátsó udvaráról nyíló érseki pincerendszerbe is, amelyet 2007 februárjában „a hét magyar csoda” közé választottak.

A föld alatt mintegy másfél kilométeres sétát tehetnek a látogatók, s megkóstolhatják az Egri Érsek Bora címmel elismert borokat is.

Felkereshetik továbbá a Líceum épületében található 170 ezer kötetes főegyházmegyei könyvtárat is, ahol

olyan különlegességeket őriznek, mint Magyarország egyetlen teljes autográf Mozart-levelét, vagy éppen a Dante-kódexet, melyből az egész világon mindössze három darab található.

A „csomag” része a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont is, ahol megtekinthetők az 1776-ban, Hell Miksa tervei alapján létesített Spekula Csillagvizsgáló ránk maradt műszerei, a Tudományos Játszóház interaktív eszközei pedig „kézzelfogható” módon segítik a fizikai jelenségek megértését. A Planetáriumban a csillagos eget, a Naprendszer bolygóit és mozgásukat ismerhetik meg a vendégek, illetve felkereshetik a belváros utcaszintjénél 44 méterrel magasabban elhelyezkedő Panoráma Teraszt, Eger városának legmagasabb látogatható kilátóját is.

A torony tetején igazi különlegesség vár az érdeklődőkre, Európa legrégebbi működő camera obscurája.

Az óriási „fényképezőgéppel” Eger kicsinyített, mozgalmas városképe vetíthető le a besötétített terem közepén lévő fehér asztal felületére.

A négy látnivaló megtekintésére jogosító, három egymást követő napig érvényes kombinált jegy megvásárolható bármelyik helyszínen, felnőtteknek 5000, diákoknak és nyugdíjasoknak 3500 forintos áron.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria