Keresztény és muszlim gyerekek imádkoztak a békéért Aleppóban

Kitekintő – 2016. október 9., vasárnap | 20:00

Több száz keresztény és muszlim gyerek gyűlt össze Aleppóban és több más szíriai városban október 6-án, csütörtökön, hogy imádságban kérjék az Urat, térjen vissza a béke egész Szíriába. Egymillió aláírást várnak arra a békefelhívásra, amelyet az Európai Uniónak és az ENSZ-nek küldenek el.

Aleppóban az imádságot a szentföldi ferencesek konventjének udvarában tartották, a város nyugati részén. Az aleppói gyerekek imádsága a békéért egy olyan napon zajlott, amikor a szíriai hadsereg által ellenőrzött területeken is sűrű lövöldözések zajlottak, az elmúlt napok támadásainak nagyon sok sebesültje és halottja volt. Legalább ezer gyermek részvételére számítottak, de az elmúlt napok rettegéssel töltötték el az embereket, nem mentek ki az utcára.

Antoine Audo aleppói káld püspök a Fides hírügynökségnek elmondta, hogy nagy félelemben élnek, bár még igyekeznek nyitva tartani a közintézményeket, így az egyetemet is. Bár a felkelőknek nincsenek repülőgépeik, mindennap heves tüzérségi támadásokat intéznek az emberek ellen. Csak a keresztények közül az elmúlt napokban húszan haltak meg.

A ferences atyák kezdeményezték a békeimádságot. Szóvivőjük, Ibrahim Sabbagh a rendezvényen elmondta: „Azért gyűltünk ma össze az aleppói gyermekekkel, hogy nemet mondjunk az erőszakra, nemet mondjunk a fegyverekre, nemet mondjunk a terrorra. És igent mondjunk a szeretetre, a megbocsátásra, a békére, igent mondjunk az örömre. Keresztényként akarunk válaszolni a fegyverek szavára, hogy elmondjuk, nem a halálé az utolsó szó”.

„A gyerekek a leginkább sérülékenyek, de az Úr mindig meghallja az imáikat és békét tud adni nekik. Az Úr békéje legyen velünk és ezekkel a gyermekekkel” – kérte Butrosz Marayati, Aleppó örmény katolikus püspöke.

Ziad Hilal jezsuita kezdeményezésére szeretnék összegyűjteni legalább egymillió gyermek aláírását. A találkozókon a gyerekek már aláírták a békefelhívást, amelyet majd az Európai Uniónak és ENSZ-nek küldenek el. Három keleti pátriárka – a gyermekek nagyköveteként – juttatja majd el a felhívást Brüsszelbe és Genfbe október 10. és 13. között: III. Gregoriosz görög melkita, X. János görög ortodox, III. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka.

A Szükséget Szenvedő Egyház szervezet kezdeményezésére más szíriai városokban, Damaszkuszban, Homszban, Tartúszban, Jabrudban, Marmaritában és európai városokban is imádkoztak, illetve a közeljövőben imádkoznak a gyerekek a szíriai békéért.

Forrás: Avvenire.it; Zenit.org; Radiovaticana.it

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria