Kihirdették az Anna-réti miséző- és emlékhely ötletpályázatának eredményét

Kultúra – 2019. február 27., szerda | 18:44

Február 21-én a Hegyvidéki Kulturális Szalonban tették közzé a Budapest Főváros XII. Kerületi Hegyvidéki Önkormányzat és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye tavaly ősszel meghirdetett pályázatának eredményét.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Tavaly kora ősszel hirdetett ötletpályázatot az Anna-réti miséző- és emlékhely koncepciótervére a Hegyvidéki Önkormányzat és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye. A beérkezett 59 érvényes pályamunkát szakértő bizottság értékelte.

A pályázati kiírás szerint a cél egy olyan építészeti, tájépítészeti, képzőművészeti jelként mutatkozó, kis szabadtéri misézőhely, szabadtéri oltár létrehozása, amely az Anna-réten átfutó nyugat–keleti (Mariazell–Csíksomlyó) és észak–déli (Częstochowa–Međugorje) Mária-zarándokútvonalak találkozásában induló-érkező pihenőhelynek is alkalmas lehet.

Elsőként a bírálóbizottság társelnöke, Hathy Zsuzsanna főépítész köszöntötte a résztvevőket, majd ismertette a pályázat célkitűzéseit, valamint bemutatta a bizottság jelen lévő tagjait.


Pokorni Zoltán polgármester az előzményekről szólva elmondta, hogy 1992-ben Salamin András helytörténész, a Budapest-Zugliget Egyesület elnöke kezdeményezésére a Salamin család építtette a ma is látogatható apró kápolnát az Anna-réten. Ennek előzménye az a Szent Anna tiszteletére a 19. században emelt kápolna volt, amelyet 1952-ben egy munkásmozgalmi gyűlés után egyszerűen leromboltak – azóta él az igény a helyreállításra.

„Tudtuk, hogy fontos ügyről van szó, de hogy ennyire, arra a pályázat világított rá. Önmagáért beszél, hogy kétezer-ötszázan töltötték le a dokumentumokat, ami óriási szám. Izgalmas szellemi hullámzást mutatnak a beadott munkák, nagyon más megközelítésekkel kiváló koncepciók születtek” – foglalta össze a tapasztalatokat Pokorni Zoltán, aki azt ígérte, javasolni fogja a testületnek, hogy vizsgálják meg valamennyi elismerést kapott pályázat környezeti hatásait. Ezt követően indulhat a társadalmi diskurzus, melynek eredményeként kiválasztják a megvalósítandó tervet.

A díjak átadásával nem ér véget az együttműködés a tervezőkkel, hiszen a következő hónapokban lehetőséget kapnak, hogy előadások, fórumok keretében részletesebben is bemutassák elképzeléseiket.


Süllei László érseki helynök, a budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) plébánosa, a bírálóbizottság elnöke arról beszélt, hogy a pályázatok segítenek megtalálni azt a funkciót, amit a „Jóisten határoz meg az emberi alkotómunka által”.

Elmondta, hogy a három kategória a bírálóbizottság ötlete volt, mert nem lehetett egyetlen győztest hirdetni. Ennek megfelelően a hagyományos forma, a Szent Ferenc lelkiségét megidéző kialakítás és a kettőt ötvöző megoldások alapján csoportosították a pályamunkákat. A statikus formában mindannyian otthon érezhetjük magunkat, belépve az épületbe kizárhatjuk a mindennapokat, a gondokat. Mások a természetben szeretnék megtalálni Szent Ferenc lelkiségét, ami egy, az előzőtől eltérő kialakítást kíván. A köztes forma zárt és nyitott egyszerre, láthatóvá teszi a bejárat és az oltár mögötti tájat – ismertette a koncepciókat az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye általános érseki helynöke, hozzáfűzve, hogy a tájba illeszkedésre, a környezetvédelemre, a tradícióra ugyanígy tekintettel kellett lenniük a döntéskor.


Eltér István építész, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja kimagaslónak nevezte a pályázat iránti érdeklődést. Több ezren olvasták a tájékoztató anyagot, mintegy kétszázan regisztráltak, a tervezők végül 61 pályaművet adtak be. Ezek közül formai hibák miatt mindössze kettőt kellett kizárni. „Mindhárom kategóriában összesen öt pályázatot javasolt megvásárlásra a bírálóbizottság, amely további díjakat is kiadott” – emlékeztetett Eltér István, aki külön is kiemelte, hogy rendkívül sokszínű, változatos és értékes megoldások születtek.

Díjazásban részesült a Wéber Építésziroda Kft., Pongor Soma László és Pásztor Bence, Szilágyi Norbert és Nagy Mercédesz Erika munkája, míg Márkus Péter és Koczka Kristóf, Beke-Tóth Szilvia, Hayde Réka Zsuzsanna, a Perényi Stúdió Kft., valamint Kruppa Gábor és Furmann-né Horváth Júlia tervét megvásárolta az önkormányzat.

A Budapest, XII. kerületi Anna-réti miséző- és emlékhely nyílt, titkos ötletpályázat végeredménye:

Rangsorolás nélkül díjban és egymillió forintos pályadíjban részesült a 3. számú pályamű, amelynek szerzője: Wéber Építésziroda Kft.; Wéber József és Jármai Zsolt.

Rangsorolás nélkül díjban és egymillió forintos pályadíjban részesült a 4. számú pályamű, amelynek szerzői Pongor Soma László és Pásztor Bence.

Rangsorolás nélkül díjban és egymillió forintos pályadíjban részesült a 23. számú pályamű, amelynek szerzői Szilágyi Norbert és Nagy Mercédesz Erika.

Rangsorolás nélkül megvételben és négyszázezer forintos megvételi díjban részesült a 2. számú pályamű, melynek szerzői: Márkus Péter és Koczka Kristóf.

Rangsorolás nélkül megvételben és négyszázezer forintos megvételi díjban részesült a 9. számú pályamű, melynek szerzője: Beke-Tóth Szilvia.

Rangsorolás nélkül megvételben és négyszázezer forintos megvételi díjban részesült a 12. számú pályamű, melynek szerzője: Hayde Réka Zsuzsanna.

Rangsorolás nélkül megvételben és négyszázezer forintos megvételi díjban részesült a 36. számú pályamű, melynek szerzői: Perényi Stúdió Kft.; Perényi Flóra, Andrei Durloi és Perényi Tamás

Rangsorolás nélkül megvételben és négyszázezer forintos megvételi díjban részesült a 41. számú pályamű, melynek szerzői: Kruppa Gábor és Furmann-né Horváth Júlia.

Forrás és fotó: Hegyvidéki Önkormányzat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria