Kiszabadult Nigériában az elrabolt négy szeminarista egyike

Kitekintő – 2020. január 23., csütörtök | 11:13

Az Egyház ostrom alatt áll a nigériai Kaduna államban: harmadik alkalommal raboltak el egyházi személyeket az egyházmegyében; január 8-án négy szeminaristát. Egyiküket tíz nap után szabadon engedték elrablói, egy autópálya mellett hagyták őt.

A kispap súlyos sérüléseket szenvedett, jelenleg kórházban kezelik Kadunában. Az ACI Africa katolikus hírügynökség értesülései szerint a túszejtők megverték, és valószínűleg azért engedték el, mert attól tartottak, hogy belehal a sérüléseibe.

„Örömmel értesültünk arról, hogy szabadon engedték az elrabolt szeminaristák egyikét. Imádkozunk, hogy Isten megérintse az emberrablók szívét, és hogy szabadon engedjék a másik három kispapot is” – nyilatkozott a kadunai főegyházmegye egyik papja a négy szeminaristáért tartott imatalálkozó végén.

Január 8-án négy, 18 és 23 év közötti szeminaristát raboltak el fegyveresek, miután megtámadták a kadunai Jó Pásztor Nagyszemináriumot. Matthew Manoso Ndagoso kadunai érsek megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak a túszejtőkkel a másik három kispapról. Elmondta: egy ember kommunikál az elkövetőkkel, de egyelőre nem hozhatják nyilvánosságra a tárgyalás részleteit.

Az egyik kispap szabadon engedése és az emberrablók tárgyalási hajlandósága azt sugallja, hogy a támadást nem a Boko Haram iszlamista szervezet hajtotta végre. Nigériában gyakori az anyagi haszonszerzés céljából elkövetett emberrablás, ilyenkor az elkövetők készek tárgyalni. Az iszlamista csoportok viszont inkább ideológiai indíttatásból ejtenek keresztény foglyokat, és megölik őket, ha nem térnek át.

Olyan rossz a közbiztonság a Nigéria közepén található Kaduna államban, hogy Matthew Manoso Ndagoso érsek kijelentette: „Ostrom alatt állunk.” Emlékeztetett, hogy a szeminaristák elrablása a harmadik eset az egyházmegyében, amely a klérushoz tartozókat érinti.

Az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet jelentése szerint jelenleg Nigéria a legveszélyesebb ország a Krisztus-hívők számára, a fuláni törzs és a Boko Haram iszlamista szekta támadásai miatt. Az elmúlt évben Nigériában közel 1500 keresztényt öltek meg vallási indíttatásból. 2019 szenteste 11 keresztényt gyilkoltak meg iszlám terroristák, január 20-án pedig a Boko Haram tagjai lefejezték a Christian Association of Nigeria (Nigériai Keresztény Egyesület) egyik vezetőjét. A Fides missziós hírügynökség emlékeztet: Chikun és Birnin Gwari kormányzati régióban az év elején tíz közösséget támadtak meg; legalább 35 embert megöltek, és zsarolási céllal 58-at elraboltak.

Egy nigériai püspök azzal vádolta az ország iszlám többségű kormányát, hogy a hónap elején lehetővé tette a keresztények üldözését.

Forrás: Vatikáni RádióCNA; The Tablet

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria