Lehet-e a film a béke eszköze? – Interjú Dancsák Viktorral a közelgő keresztény filmnapokról

Nézőpont – 2024. április 23., kedd | 13:20

Az Etalon Film Kiadó és a Keresztény Filmes Misszió Alapítvány szervezésében rendezik meg május 3–5. között a IX. Keresztény Film- és Könyvnapokat Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendezvényről Dancsák Viktor hittanárral, a programsorozat szakmai vezetőjével beszélgettünk.

– Az esemény mottója: Jézus utolsó vacsorán tanítványaihoz intézett szavai: „Békességet hagyok rátok...” (Jn 14,27). Mennyire szabja meg ez a keresztény film- és könyvnapok tematikáját?

– Az Úr Jézus szavai nemcsak akkor, az apostoloknak szóltak, hanem most nekünk is, minden kor emberének. A jelenlegi helyzetben a szentírási idézet megerősít, ugyanakkor felhívja a figyelmünket arra, hogy őrizzük meg azt a békét, amelyet a mi Urunk ránk hagyott. A béke a szeretetnek, az Istenben való egységnek a jele; a Szentlélek gyümölcse, mert ahol a Szentlélek, ott megjelenik a béke. Minden belső nyugtalanság megszűnik, a szomorúság enyhül, a félelem elszáll; rátalálni a belső egyensúlyra.

A filmnapokon az alkotások olyan szentek és boldogok életét mutatják be, akik a béke eszközei voltak, egyszerűségükben; példaként előttünk jártak.

Az alkotásokban a különböző jelenetek arra biztatnak, hogy bátran kövessük őket a hit útján, abban a helyzetben és életállapotban, amelyben éppen vagyunk.

– Milyen újdonságokkal készültek a másfél év után ismét megrendezendő eseményre?

– A filmnapok május 3-án, pénteken 17 órakor ünnepi megnyitóval kezdődik, amelyen közreműködnek: Rajkai Zoltán színművész; Vukovich Edit, a Mátyás templom szólistája; Jordanov Enikő operaénekes és Almásy László Attila orgonaművész. Beszédet mond Fábry Kornél püspök atya, az esemény fővédnöke, valamint Torgyán Atilla, a rendezvény igazgatója. Az est háziasszonya Zsuffa Tünde író lesz. Kilenc filmet tekinthetnek meg az érdeklődők; nemzetközi filmalkotásokból választottunk: spanyol, olasz, libanoni, lengyel, francia, angol filmek lesznek láthatók. A legtöbb filmet még nem látták a mozivásznon hazánkban az érdeklődők. Öt érdekes kerekasztal-beszélgetés várható, neves vendégekkel.

– A filmnapok egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye az 1984-ben vértanúhalált halt Jerzy Popiełuszko atya életét bemutató film lesz. Mennyiben tér el ez a feldolgozás Agnieszka Holland Megölni egy papot című, 1988-ban bemutatott mozijától?

– Ha jól emlékszem, a Megölni egy papot filmben több fiktív jelenet is volt. A most bemutatásra kerülő alkotás talán mélyebb alapokra, hiteles forrásokra épít. A Popiełuszko – A szabadság bennünk él kétrészes lengyel film, amelyet május 4-én, szombaton 16.30-tól láthatnak – a két rész között szünetet tartunk. Az első részben a sokgyermekes, mélyen hívő katolikus családban nevelkedő Jerzy alakját ismerhetjük meg, aki a papság iránt érez hivatást; láthatjuk kemény katonai éveit. A középpontban a hívek közösségével egységben megélt szeretete bontakozik ki, ami egy pap igazi feladata. A főszerepben Adam Woronowicz. Egy olyan karakter jelenik meg a nézők előtt, aki nemcsak a hit dolgaiban jártas, de rendkívüli munkabírással kiáll az egyszerű szegény munkások jogi védelme, valamint a családok egysége mellett. A film fő üzenete: győzzük le jóval a rosszat.

– Milyen filmeket mutatnak még be a fesztiválon?

– Kilenc filmet láthatnak az érdeklődők, melyek igaz történeteken alapulnak. Az első napon, május 3-án 18 órakor kezdődik Abel Ferrera rendező legújabb filmje Pio atyáról; a főszerepben Shia LaBeouf, aki a forgatások után döntött úgy, hogy szeretne teljesen a Katolikus Egyház kötelékébe kerülni, és felvette a bérmálás szentségét. Szent II. János Pál életéről már több filmet láthattunk – íme egy újabb feldolgozás: Ne félj! címmel; egy barátság története. A film Lino Zani „Szent volt, ember volt” – II. János Pál rejtett élete című könyv alapján készült, amely egy több éven át tartó barátságot tár elénk. Vetítése pénteken este 20.15-kor kezdődik.

Szombaton délelőtt 10.30-tól lesz látható a Lángoló Szív című spanyol dokumentum-játékfilm. A film egy bestseller író történetét mutatja be, aki Jézus Szent Szíve jelenései után kutat, hogy ihletet keressen következő regényéhez számos eucharisztikus csodán keresztül. Ferenc pápa azt mondta, hogy Jézus Szíve Isten irgalmának végső jelképe, amelyből az egész emberiség számára üdvösség áradt. 12.30-kor a Teresa című film látható, amely Avilai Szent Teréz életét, önfeláldozását, szenvedéseit és rendíthetetlen hitét mutatja be, ahogy megreformálja a sarutlan kármelita rend alapjait; személye alapvetően új és mély hatást hagyott az általa alapított közösségek arculatán és lelkiségén.

Szombaton kora délután, 14.45-kor A levél – Üzenet Földünkért című dokumentumfilmet vetítjük. Egy film azokról és azoknak, akik tudják, „hogy a dolgokon lehet változtatni” (Ferenc pápa, Laudato si’, 13.). Célja, hogy felhívja a figyelmet az ökológiai krízisre, égető környezeti és társadalmi kérdésekre. A filmet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottság támogatásával vetítjük le. Egyedülálló lesz filmszínházi környezetben látni ezt az elgondolkodtató alkotást. Úgy gondolom, hogy minden embernek tennie kell azért, hogy az anyaföldet, földi otthonunkat fenntartsuk, megőrizzük az ártalmaktól.

Vasárnap, május 5-én délelőtt az Etalon Kft. az elmúlt 17 év során bemutatott filmjeiből válogatunk: 11 órakor Szent Charbel – A szív útja lesz látható; majd 13 órakor a Teréz – A szeretet kis útja című filmmel zárul az idei keresztény filmnapok. Az elmúlt évben ünnepeltük Lisieux-i Szent Teréz születésének 150. jubileumát. Teréz naplójában így ír: „Szenvedjünk békében.

Amikor békét mondunk, nem örömről beszélünk, legalábbis nem érezhető örömről. Ahhoz, hogy békésen szenvedjünk, elég hogy azt akarjuk, amit Jézus akar. Ahhoz, hogy szeresselek Téged, nincs másom, mint a mai nap.”

– A rendezvényen lesznek nyilvános beszélgetések is. Milyen témaköröket érintenek?

– A beszélgetések az Uránia kávézójában történnek. A béke üzenetét hivatottak erősíteni. Az első napon, május 3-án 19 órától Mit tehetünk a mindennapok során a békéért? címmel Keresztes Ilona vendégei lesznek: Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök, valamint Berta Tibor tábori püspök, katonai ordinárius. Szombaton délelőtt 11.30-kor Hol keressük a békét? Hogyan hat ki a belső béke a világban lévő békére? címmel Fecske Orsolya szociális testvér, festőművész és Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök Horányi Eszter szerkesztő-riporterrel (M5) beszélgetnek. Ugyanezen a napon, a Levél – Üzenet Földünkért című film után, 16.15-kor Hallgassuk meg egymást! címmel beszélget Solymári Dániel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője és Bartholy Judit egyetemi tanár (ELTE meteorológiai tanszék) –, a beszélgetés moderátora Nemes Csaba klíma és fenntarthatósági szakértő lesz.

A három napon vetített filmek ingyenesek lesznek. Regisztráció nem szükséges. Film- és könyvvásár is lesz.

Május 4-én, szombaton délután 13.30-tól az emeleti kávézóban keresztény öröméneklés lesz, verbita testvérek közreműködésével. A folyamatosan bővülő tartalmakat, szentektől vett idézeteket a békéről, exkluzív anyagokat, a kerekasztal-beszélgetésben résztvevők békeüzeneteit a szervező Etalon Film- és Könyvkiadó Facebook-oldalán, a filmek ajánló előzeteseit az Etalonfilmek YouTube-csatornán és a Keresztény Filmes Misszió Alapítvány Facebook-oldalán tekinthetik meg az érdeklődők.

– Ön mint tapasztalt hittanár hogyan adja át a keresztény értékeket a hittanórákon a játék- és dokumentumfilmek segítségével? Azért is kérdezem ezt, mert a rendezvényen lesz egy kerekasztal-beszélgetés, amely fölteszi a kérdést: szükség van-e keresztény filmekre. Ön miként vélekedik erről?

– A művészi szép alkotások élményekkel erősíthetik meg a közös foglalkozásokat. Az említett rendezvény szombaton délután három órakor kezdődik, A keresztény film a béke eszköze – van-e szükség keresztény filmekre? címmel. A meghívott vendégek: Bokor Attila filmrendező, Cseke Péter színházi rendező, Eperjes Károly filmrendező, Siklósi Beatrix rendező, a Kossuth rádió csatornaigazgatója lesznek; a beszélgetést Zsuffa Tünde vezeti.

Általában a hittanórákon levetítek párperces jeleneteket, amelyekről elmélyülten tudunk beszélgetni a gyerekekkel. Van, amikor szándékosan állítom meg egy bizonyos jelenetnél, és közös gondolkozásra hívom meg a gyerekeket, hogy mit érezhet az aktuális helyzetben a bibliai személy, mit gondolhat; ezt követően elolvassuk a szentírási részt, és mindig megosztjuk, mi érintette meg őket az adott témával kapcsolatban. Több csoportban is alkalmazom. A gyerekek is nagyon szeretik Fábry Kornál püspök atya misevlogját, amelyeket csoportosan, kvízkérdések formájában dolgozunk fel a hittanórákon. A filmek jó szemléltetési, vizuális eszközök, amely által sok hasznos információt át tudunk adni a gyerekek számára. Változatossá teszi a hittanórákat, és betekintést ad a kor világába, és segít jobban megérteni az eseményeket, történéseket.

– Május Szűz Mária hónapja. Hogyan mutatkozik meg a fesztiválon?

– Amikor megtudtam, hogy május elején lesznek a filmnapok, a filmek választásánál arra törekedtem, hogy keressünk olyan filmet, amely a Szűzanya üzeneteit hozza közelebb hozzánk. Így esett a választás egy francia filmre, melynek címe: A nevem Bernadett. Magával ragadó történet. Főhőse Soubirous Szent Bernadett, akinek 1858 februárja és júliusa között tizennyolc alkalommal jelent meg a Boldogságos Szűz Mária a franciaországi Lourdes Massabielle barlangjában. Bernadett egyszerű lány, egy közülünk, a csodálatos jelenések által válik Mária hírnökévé. A filmet szombaton este, 20 órakor vetítjük.

A film előtt a kávézóban, 18.30-tól a loretói litánia fohászaiból ismert „Mária, a Béke Királynője” adja az utolsó beszélgetés témáját, melynek résztvevői Csókay András nemzetközi hírű orvos, idegsebész; Földi-Kovács Andrea, az Axioma Központ igazgatója; Kovács Zoltán mariológus és Zsuffa Tünde.

– Mit remél a IX. Keresztény Film- és Könyvnapoktól?

– Reményeim szerint sokan ellátogatnak az Urániába, és a válogatott filmalkotások, valamint az érdekes kerekasztal-beszélgetések elnyerik az érdeklődők tetszését; elgondolkodnak, elmélyülnek hitükben, valamint sokak szívében megerősödik a béke reménye. A békét megélni csak Krisztussal tudjuk; őáltala, ővele és őbenne tudjuk átadni a mindennapok során családjainkban, közösségeinkben, hazánkban.

Bővebb információk a Keresztény Filmes Misszió Alapítvány és az Etalon Film honlapján.

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria