Megállás Csatka-Szentkút csendjében – Cigánypasztorációs találkozót tartottak a kegyhelyen

Hazai – 2022. május 14., szombat | 12:01

Május 7-én Csatkán találkozót tartott a cigánypasztorációban dolgozó munkatársaknak a Boldog Ceferino Intézet. Lakatos Péter országos cigánypasztorációs referens vezetésével zajlott a rendezvény, amelyre mintegy 70 fő érkezett. Az elmélkedést Orsos Zoltán plébános mondta.

„Csendes lelkinapra gyűltünk össze, hogy elmélyedjünk Krisztus evangéliumi üzenetében. Hogy a rohanó világban elcsendesedjünk, Isten szavára figyeljünk” – köszöntötte Lakatos Péter atya a cigánypasztorációs találkozóra érkező zarándokokat.

Az immár negyedik alkalommal megvalósuló csendes lelkinap célja, hogy a cigánypasztorációban dolgozó munkatársaknak lelki töltődésre is legyen lehetősége, s így a mindennapi szolgálatban helyt tudjanak állni. Ezzel az indíttatással szervezte az első ilyen találkozót 2019-ben Csuporné Salamon Zsófia, az esztergomi Boldog Ceferino Alapítvány munkatársa. Az immár hagyománnyá vált alkalmak Székely János püspök védnöksége alatt és részvételével valósultak meg.

Május első szombatján Lakatos Péter országos cigánypasztorációs referens vezetésével, a Boldog Ceferino Intézet szervezésében jött létre a találkozó. Mintegy 70 fő jött el az erdő csendjébe egy pillanatnyi megállásra, Orsos Zoltán plébános elmélkedését meghallgatni, amelyben Ceferino Giménez Malla alakját és példáját állította a jelenlévők elé, akit II. János Pál pápa 25 éve, 1997. május 4-én avatott boldoggá. Ceferino szentségre vezető életútja, valamint saját életének eseményein keresztül mutatta be Orsos Zoltán, hogy mennyire fontos az elfogadás, a döntés, a változás és a példamutatás mindannyiunk életében.

Ceferino egyszerű és szegény ember volt, de tiszta, segítőkész és imádságos lelkű. Saját adottságainak, családjának, származásának elfogadása ma is eleven példa arra, hogy önazonosságunkra rátaláljunk, és „Jézus-terápiával” megerősítsük magunkat. A mi vállalásaink, cigányságunk vállalása gyógyítja a többi cigány testvérünket is! – mondta Orsos Zoltán.

Majd arra biztatott, hogy a lehúzó környezet ellenére merjünk keményen dolgozni, küzdeni minden előrelépésért, ahogyan ő is tette gyermekkorában a rengeteg megkülönböztetés közepette.

Ceferino ebben is magasra tette a lécet, mert minden alkalommal mert dönteni – az irgalmas Isten példája szerint.

Bár a bukás hozzátartozik életünkhöz, mégis hálásak lehetünk érte, ha lehetőségként tekintünk rá: lehetőségként, hogy újra felálljunk, újra megpróbáljuk, és valóban elérjük célunkat. Egyszóval merjünk változni, merjünk önállóan dönteni, kilépni a szürke hétköznapok álbiztonságából. Ez a nyitottság a változásra mindig megerősít, amennyiben Isten meghívását éljük meg benne.

Ez persze felelősséggel is jár, hisz Isten válaszút elé állít minket: Ceferino Isten követését választotta, az életében felszabaduló helyet Ő töltötte be, Krisztus lett a Király számára földi életében is. Számtalan irgalmas cselekedet, a rózsafüzér gyakori imádkozása előzte meg vértanúságát.

Merjük mi is megtenni azt, ami rajtunk múlik, hogy „az előttünk álló évszázad valóban az irgalmasság százada lehessen!”

– zárta Orsos Zoltán az elmélkedést.

Rövid szentségimádást követően szabadtéri szentmise következett, melyen a zenei szolgálatot a nyírkátai Együtt Segítsünk Egymáson Megyei Egyesület fiataljai vállalták.

Lakatos Péter a szentbeszédben rámutatott, hogy Isten a kicsiket és a gyengéket választja ki, hogy tegyünk egymásért. Biztatott arra, hogy higgyük és lássuk Isten jelenlétét a nehézségekben is. A szentmisén lovári és magyar nyelven is felhangzott az olvasmány, az evangélium, és az Úr imádsága is.

Az agapén Pápától Bajnán és Csobánkán át Szegedig, Nyírkátától Gyöngyösoroszin át Veszprémig szövődtek az új kapcsolatok és ismeretségek.

Merre tartasz? Van útiterved?

– tette fel a kérdést zárásként Orsos Zoltán. – Merjünk céltudatosak lenni Boldog Ceferino példájára! Tudjuk, hogy miért, és legfőképp Kiért élünk. Legyen Ő a célunk!”

Szöveg: Bángi-Magyar Anna/Boldog Ceferino Intézet

Forrás és fotó: Boldog Ceferino Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria