Meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorúkon a görögkatolikus közösségek

Hazai – 2019. november 19., kedd | 16:05

A Görögkatolikus Egyházban hat hetet ölel fel a karácsonyi készülődés időszaka. Ahogy számos más közösségben, Hajdúdorogon és Máriapócson is meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorúkon november 17-én.

Fenyőágakkal borított óriási koszorú ékesíti a november 17-től december 22-ig tartó adventi időben Hajdúdorog főterét. Az első szál gyertya meggyújtására ebben az esztendőben több százan voltak kíváncsiak. Nyustiné Nagy Marianna, a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola pedagógusa köszöntötte a résztvevőket.

Az ünnepségen a Miskolci Egyházmegye püspöke, Orosz Atanáz tartott elmélkedést. A településhez fűződő emlékeinek felidézését követően így fogalmazott: „A mi városunkban harminchét nap komoly lelki készülődés, böjtölés és az Isten népének egybegyülekezése szükséges ahhoz, hogy Krisztus eljövetelét méltó módon ünnepeljük.” Az első gyertya meggyújtásakor azonban emlékeznünk kell arra, hogy Jézus Krisztus ígérete szerint azok a boldogok, akik lélekben szegények. Vegyük példaként azokat a szegény pásztorokat, akiknek nem jutott más, csak a saját nyájuk. Ők Isten vezetésével mégis a betlehemi barlang felé fordulva folytatták életüket.

Az adventi gondolatokat követően a gyertyagyújtást a nyíregyházi Szent Atanáz Kórus műsora kísérte. A Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „angyalkái” finom falatokkal lepték meg a jelenlévőket.

A szervezők a hathetes karácsonyvárás időszakában a hajdúdorogi székhelyű Halmozottan Sérült Gyermekekért Közhasznú Alapítvány részére gyűjtenek adományokat.

Forrás és fotó: haon.hu/Miska Andre; Hajdúdorogi Főegyházmegye

* * *

November 17-én, vasárnap délután Máriapócs központjában közel százan gyűltek össze az első adventi gyertya meggyújtására. Az egyházközség tagjai énekekkel, verssel, a Mária Könnyei Karitászcsoport tagjai pedig süteménnyel és teával kedveskedtek a megjelenteknek.

Az ünnepre hangolódásban Grunda Dávid máriapócsi segédlelkész segített gondolataival, aki egy különleges kéréssel fordult a jelenlévőkhöz: mindenki menjen oda öt emberhez, lehetőleg olyanokhoz, akikkel a hétköznapokban viszonylag keveset találkozik, és kívánjon nekik áldott készületet.

A második gyertyát november 24-én, délután 4 órakor gyújtják meg Máriapócson. A szervezők mindenkit szeretettel várnak erre az alkalomra is.

Forrás és fotó: Máriapócsi Nemzeti Kegyhely; Nyíregyházi Egyházmegye

* * *

Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában a karácsonyt megelőző böjti időszak első napján, november 15-én tartottak adventköszöntő ünnepséget, amit elsősorban a Miskolci Egyházmegye fenntartásában működő intézmények, tanodák számára rendezett meg az egyházmegye cigánymissziós irodája, és az általános iskolai korosztályt várták a szervezők.

Az ünnepségen hirdették ki Az én karácsonyom címmel meghirdetett rajzpályázat eredményeit. A pályázatra 43 rajz érkezett a megye több részéről.

A programon képviseltette magát a Szent Miklós-iskola, a múcsonyi Forrás Görögkatolikus Tanoda, a Tolcsvai Általános Iskola, a Szent Miklós Görögkatolikus Iskola, Óvoda rakacaszendi tagintézménye, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény hernádvécsei lakásotthona és a Szent Miklós Görögkatolikus Tanoda.

A rendezvényt Gál András, a Szent Miklós-iskola igazgatóhelyettese nyitotta meg. Ezután Kósa Bernadett énekes és Kósa József zongoraművész klasszikus zenei előadását hallgatták meg a jelenlévők. Ezt követően az Ózdi Görögkatolikus Parókia bábelőadását tekintették meg a gyerekek.

A délután utolsó eseménye a rajzverseny eredményhirdetése volt. A díjazottak névsora ITT olvasható.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye Cigánymissziós Iroda; Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria