Megkezdődött Kolozsváron a romániai XIII. Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó

2015. július 23. csütörtök 13:01

Mintegy kétezer fiatal, egyházi méltóságok, a helyi és a megyei közélet számos ismert szereplője jelenlétében nyitották meg Kolozsváron július 22-én a romániai Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót (OKIT) – számol be a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapja.

A „Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják Istent!” (Mt 5,8) mottóval megrendezett találkozót 1992 óta háromévente felváltva szervezik Románia római katolikus, illetve görögkatolikus egyházmegyéi.

Az OKIT a fiatalok azon vágyából született, hogy jobban megismerjék egymást, megosszák az értékek megélésének tapasztalatait, és közösen tanúságot tegyenek hitükről. Ebben az évben a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye a házigazda, hiszen 2015-ben Kolozsvárt választották Európa ifjúsági fővárosává. A találkozón részt vesz az ország tizenkét katolikus egyházmegyéjének fiatalsága, a szórványból érkező fiatalok közösségei, valamint más keresztény felekezetek képviselői.

A megnyitón felszólalt a házigazda Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök, Virigil Bercea, a romániai ifjúsági pasztorációért felelős nagyváradi püspök, az ortodox egyház küldötte, valamint közéleti személyiségek, köztük Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke, Emil Boc polgármester, Ion Aurel Pop, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora és az ifjúsági főváros-projektet irányító Share Föderáció elnöke, Vlad Pop.

A szervezők a fiatalok számára katekézissorozattal, alternatív, építő, lelki és szórakoztató programokkal készültek. Az idei OKIT katekéziseit a belga származású Daniel Ange, a Jeunesse Lumière közösségének alapítója tartja. Az esemény július 26-ig tart, háromnyelvű hivatalos honlapja: www.intc.ro.

Július 25-én, szombaton Kolozsvárra várják Jakubinyi György gyulafehérvári érseket, aki szentmisét mutat be magyar nyelven, homíliát mond Böcskei László nagyváradi megyéspüspök, aki már péntektől a fiatalokkal tart.

Fotó: Fábián Róbert

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

20:33
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

19:45
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle