Melocco Jánosra, a katolikus újságírás mártírjára emlékeznek Budapesten

Hazai – 2024. február 21., szerda | 11:30

Melocco Jánosra, a katolikus újságírás mártírjára, az Új Ember egykori munkatársára emlékezik halálának 73. évfordulóján, február 22-én, csütörtökön 17 órakor Budapesten a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ).

Emléktáblája fia, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész alkotása Budapest belvárosában, a Kossuth Lajos utcában, az Új Ember egykori szerkesztősége mellett, a pesti ferences templom falán található.

Az emléktáblán a mártír újságíró családja nevében a MAKÚSZ helyez el koszorút. A csendes, imádságos megemlékezésre szeretettel várják a katolikus újságíró kollégákat. Az imádságot vezeti és áldást ad fr. Reisz Pál ferences atya.

Melocco János 1947 őszén lett az Új Ember belső munkatársa, de elismert szakember volt a sajtó világának különböző területein, így az MTI-nél, a Magyar Rádiónál és a német nyelvű Pester Lloydnál. 1950. szeptember 10-én tartóztatták le, s egy koncepciós perben a budapesti katonai törvényszék halálra ítélte. 1951. február 22-én végezték ki Budán, a Mártírok útján (ma Margit körút) lévő fegyházban.

A különleges mészkőkeretbe helyezett bronz emléktáblára egyebek mellett azt vésték: „Művelt, tehát veszélyes” – a mondat idézet Melocco János halálos ítéletének szövegéből (1950. november 20.).

Forrás és fotó: MAKÚSZ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria