Ökumenikus imaóra Erdő Péter bíboros vezetésével a keresztény mártírokért

Hazai – 2015. március 26., csütörtök | 11:25

Ökumenikus imaórát tartanak a közelmúltban mártírhalált halt keresztényekért március 27-én, pénteken este fél hétkor Budapesten, a Váci utcai Szent Mihály-templomban. A szertartást Erdő Péter bíboros vezeti – tájékoztat a Szent Egyed közösség.


Az eseményen részt vesz Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Lackner Pál, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának referense, Mészáros Kornél, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára, Kalota József, a Konstantinápolyi Patriarchátus érseki vikáriusa és Abuna Jousszef Khalil egyiptomi kopt ortodox esperes.

Szent II. János Pál pápa a 20. századot a vértanúság évszázadának nevezte, és kérte, hogy ne feledkezzünk el a mártírokról. Az új vértanúk kifejezés is tőle ered. Az új vértanúk sokszor tömegesen haltak, halnak meg a hitükért. Ez történik ma is a keresztényekkel a világ számos országában. A keresztény egyházak fontosnak tartják, hogy emlékezzünk a vértanúkra. Az emlékezés imádsággá lesz, annak jelévé, hogy nem törődünk bele az erőszakba. A keresztény ember tudja, hogy a hittel mondott imádság hegyeket mozgat meg. Ferenc pápa folyamatosan imádságra hív Szíria, Irak békéjéért.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa február 24-én közös nyilatkozatot adott ki az egyiptomi keresztények líbiai kivégzésével kapcsolatban. Ebben kijelentik: „A leghatározottabban elítéljük a bármilyen vallás, eszme, világnézet nevében elkövetett erőszakot, és azt, hogy vallási meggyőződésükért üldözzenek, végezzenek ki embereket…. Nemzetközi összefogást sürgetünk a terrorista támadások megelőzésében és a terrorcselekmények kiváltó okainak – a szegénység, társadalmi igazságtalanság és a szegényebb országok és népek tehetősebb gazdaságok általi kizsákmányolása – megszüntetésében.”

A Szent Egyed közösség a világ számos országában a nagyböjti időben megemlékezik azokról, akiket az előző évben hitükért meggyilkoltak. Vallják, hogy a vallási terrorizmus elleni harc nem pusztán a nemzetközi bűnüldözés feladata, hanem maguk a felekezetek is sokat tehetnek ellene a párbeszéd által. Élniük kell a lehetőségeikkel, meg kell mutatniuk, hogy Isten a béke, és nincs szent háború, hanem egyedül a béke szent.

Az idei imaórán nemcsak az elmúlt időszak mártírjaiért imádkoznak, hanem a 20. század első népirtása, a száz évvel ezelőtti örmény genocídium áldozataiért is.

A Szent Egyed közösséget 1968-ban alapította egy római diák, Andrea Riccardi és néhány iskolatársa azért, hogy közösen imádkozva és szegénynegyedekbe járva utcagyerekek, hajléktalanok, elhagyott idős vagy fogyatékossággal élő emberek gondozásával váltsák tettekre Jézus tanítását. A mára mintegy hatvanezer tagot számláló katolikus közösség a világ 75 országában működik. 


A Közel-Kelet, valamint Ázsia és Afrika országaiban 2014-ben jelentősen fokozódott a keresztényüldözés. Irakban és Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei tartják rettegésben a lakosságot és kényszerítik menekülésre a keresztényeket. Az Iszlám Állam 2014 júniusában lerohanta Irak második legnagyobb városát, az ősi Ninive helyén épült Moszult, ahol jelentős keresztény lakosság élt kétezer éve. A polgárháború kitörése előtt 1,8 millió keresztény élt Szíriában, jelenleg 1,1 millióra tehető a számuk, és sokuk menekültként él saját hazájában.

Szomáliában és Kenyában az iszlamista al-Shabaab a felelős az erőszak elharapózásáért. Nigériát és szomszédjait a Boko Haram iszlamista terrorszervezet tartja rettegésben. Falvakat gyújtanak fel, embereket gyilkolnak, ejtenek túszul. Líbiában is zavaros helyzet uralkodik, az Iszlám Állam terroristái februárban huszonegy kopt keresztényt fejeztek le.

Pakisztánban nemrég több mint húsz halálos áldozata volt annak a két támadásnak, amelyekben öngyilkos merénylők templomok előtt robbantottak.

Fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria