Pálos Frigyes prépost, őrkanonok, művészettörténész rubinmiséjét ünnepelte Vácott

2017. július 5., szerda | 10:00

Pálos Frigyes őrkanonok, címzetes prépost, művészettörténész, a váci Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója június 29-én mutatta be rubinmiséjét a váci Nagyboldogasszony-székesegyházban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Pálos Frigyes első szentmiséjét Kispesten 1947. június 29-én mutatta be. A hetvenedik évfordulón jelen volt Beer Miklós váci megyéspüspök, Varga Lajos váci segédpüspök, az egyházmegyében szolgálatot teljesítő több paptestvér, a püspökség dolgozói, Hegyi László miniszteri főtanácsadó (Emberi Erőforrások Minisztériuma), Galik Gábor, a Miniszterelnökség Kiemelt Társadalmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője; Fördős Attila Vác polgármestere, valamint több önkormányzati tisztségviselő, egykori és jelenlegi kollégák, barátok.

Frici atyát (ahogy Pálos Frigyest mindenki nevezi) 1947. április 22-én szentelték pappá Vácon. Jelmondata „Zerus domus tuae comedit me”, „A házadért való buzgóság emészt engem” (Zsolt 68,10). Papi szolgálatát Pestújhelyen kezdte. 1949 decemberében a pártállam a hitoktatási engedélyét felfüggesztette a Váci Egyházmegye területén. Az iskolai hitoktatástól eltiltották, és ezáltal a megélhetése is veszélybe került. Később a kecskeméti főplébánián, Hatvan-Belvárosában, Vácott, Cegléden, Tereskén szolgált. 1972-ben művészettörténeti diplomát szerzett. Tevékenyen vett részt Tereske és Hévízgyörk Árpád-kori templomainak helyreállításában, valamint Csörögön, az új templom építésében. 1979-ben préposti kinevezést kapott. 1994-től a váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatójakén védi és gyarapítja az egyház művészeti kincseit.

Pálos Frigyes hosszú papi szolgálata alatt több kitüntetésben is részesült: átvehette a Magyar Műemlékvédelemért díjat (1985), a Pro Dioecesi Vacensi (Váci Egyházmegyéért) emlékérmet (1995), a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (1998), a Forster Gyula-díjat (2008), a Fraknói Vilmos-díjat (2016). Emellett Vác, Hatvan és Tereske díszpolgára is. Legutóbb idén januárban részesítette művészeti és közművelődési díjban Vác Város Önkormányzata.

Beer Miklós az ünnepeltet, mint egykori gimnáziumi hittantanárát köszöntötte. Kiemelte: Frici atyának jelentős szerepe volt abban, hogy ő a papi hivatást választotta. Megköszönte azt a sok támogatást, patronálást és tanítást, amit kapott tőle.

A püspök szavait követően az ünnepelt köszöntötte mindazokat, akik jelenlétükkel megtisztelték és gondoltak rá a jubileum alkalmából. Egykori tanítványa szavait „fiúi” szeretettel köszönte meg, és kifejezte háláját azért, hogy az elmúlt tizenöt évben pappá szentelésének helyén, Vácon szolgálhatott. Imájában arra kérte az Urat, hogy legyenek lélekben erős, hitvalló, tanúságtevő családok és legyen a jövőben több papságra készülő fiatal, aki az Istent egész életével szolgálja.

Az ünnepi szentbeszédet Holnapy Dénes Márton OPraem, zsámbéki plébános mondta, aki Péter és Pál apostolok főünnepe kapcsán Szent Máté evangéliumát idézve – „Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt” (Mt 16,18) – beszélt a papi hivatás lényegéről, mely két szóban is kifejezhető: „Szeretlek, Uram”. Az Isten papjának úgy kell a szentmisét bemutatnia, mintha az lenne az első és az utolsó, az „egyetlen” szentmiséje. Az idősebb papoknak abban áll a felelősségük, hogy mit adnak át a fiataloknak, miként a szülő is felelősséggel tartozik az értékek átadásában a gyermekeknek – hangsúlyozta Holnapy Dénes Márton. Homíliája végén arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy „a legnagyobb ajándék, amit az ünnepeltnek adhatunk, az az ima”.

A mise végén Kocsis Imre nagyprépost a székeskáptalan nevében köszöntötte az ünnepeltet. Rámutatott: Pálos Frigyesnél jobban senki nem tudná bemutatni a káptalan múltját; ő minden szempontból példás őrzője történelmüknek és értékeiknek. Méltatta az ünnepelt áldozatos, fáradhatatlan kanonoki szolgálatát. Köszönetet mondott a sok tanításért és példamutatásért. Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte a jubilálót. Háláját fejezte ki azért, hogy mindig mindenkit a helyes út megtalálására tanított és arra, hogy felismerjék Isten jelenlétét a világban. Galik Gábor főosztályvezető személyesen adta át az ünnepeltnek Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár üdvözlő levelét.

A liturgia zárásaként a rubinmisés áldását adta minden jelenlévőre, megköszönte az Úrnak az elmúlt hetven évet, a híveknek pedig a közös imádkozást, ünneplést.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat