Parolin bíboros: A Szentszék az elsők között küzd a vallásszabadság védelméért

2018. június 27. szerda 16:53

Pietro Parolin vatikáni bíboros államtitkár felszólalása zárta június 25-én Rómában a vallásszabadság védelméről tartott nemzetközi szimpóziumot.

A bíboros az üldözött kisebbségekről, a migrációról és a vallásközi párbeszédről tartott előadást, melyben arra is rámutatott, milyen intézkedésekkel lehet megvédeni a vallásszabadsághoz való jogot.

Közeleg Ferenc pápa utazása a dél-olaszországi Bariba, a Közel-Kelet békéjéért való imatalálkozóra. Az egyházfő július 7-én a keleti egyházak vezetőivel együtt fog fohászkodni a béke ajándékáért. „Mint mindig, a Szentatya most is nagyon fontos jelzéseket ad. Ez is egy jelzés, amivel kifejezi közelségét az érintett területekhez és annak lakosságához” – mondta Pietro Parolin bíboros államtitkár a nemzetközi szimpóziumon.

Ferenc pápa meggyőződése, hogy a keresztény egyházak együtt tudnak működni a megoldás keresésében, figyelembe véve a közel-keleti népek erős vallási érzületét is. A július 7-i bari találkozó tehát lépés akar lenni a nagyobb vallásszabadság irányába, mindenki tiszteletben tartásával és az adott ország lakóinak együttműködésével – fogalmazott a szentszéki államtitkár.

Újságírói kérdésekre válaszolva a bíboros érintette a migráció kérdését is. „Azt hiszem, közös választ kell kidolgozni erre a problémára. A kikötők bezárása biztosan nem válasz erre” – mondta.

A római szimpóziumot a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet, a Szent Egyed Közösség és az Amerikai Egyesült Államok szentszéki nagykövetsége szervezte. Záró felszólalásában Parolin bíboros felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyekkel javítható a vallásszabadság helyzete szerte a világon. Le kell küzdeni mindenfajta politikai közönyt, érzékenyíteni kell a közvéleményt, el kell érni, hogy a gazdasági és társadalmi feltételek lehetővé tegyék a kisebbségek visszatérését szülőföldjükre. Növelni kell a vallásközi párbeszédet, odafigyelni a vallási nevelésre, hogy megelőzzük a radikalizálódást, végül pedig le kell zárni a pénz- és fegyveráramlás útját, amelyek lehetővé teszik a kisebbségek elleni támadásokat.

„Azért vettem részt ezen a tanácskozáson, mert a Szentszék az elsők között küzd a vallásszabadság védelméért és előmozdításáért – magyarázta a bíboros. A Vatikán óriási aggodalommal követi azoknak az etnikai vagy vallási kisebbségeknek a sorsát, akiket nem tartanak tiszteletben, hanem sokszor megtámadnak, vagy egyenesen üldöznek és megpróbálnak eltüntetni. Mi azt szeretnénk, hogy a vallások a béke tényezőivé váljanak, komoly és építő vallásközi párbeszéd révén megoldást kínáljanak a világban dúló számos konfliktusra” – tette hozzá.

A délelőtt folyamán Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa is felszólalt a nemzetközi szimpóziumon. A Katolikus Egyház az egész szenvedő emberiség szolgálatára van; amikor felhívja a figyelmet a vallásszabadságra, nem pusztán saját hívei érdekét tartja szem előtt. Az úgynevezett fejlett országokban megsértik ezt az elidegeníthetetlen jogot azáltal, hogy a vallási tényezőt egyfajta szubkultúrává teszik. A Közel-Kelet helyzetéről szólva Sandri bíboros Libanont jelölte meg a vallásszabadság fellegvárának, amely az egész térség egyensúlyának záloga. Irakban védelmi zónák létrehozását javasolja a keresztények számára, amely az első állomás lehetne síita, szunnita muszlimok, kurdok, keresztények és jazidik tartós együttélése felé, ami újra az ország felvirágzásához vezethetne.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
papi-szolgalat-kommunizmus-idejen-varju-imre-atyaval-beszelgettunk-20181022155222
Papi szolgálat a kommunizmus idején – Varjú Imre atyával beszélgettünk

Varjú Imre azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, majd a megtorlás idején börtönbe kerültek. A súlyos történelmi pillanatokban átélt tapasztalatairól kérdeztük őt. A 2014-ben készült interjúnkat olvashatják nemzeti ünnepünk alkalmából.

12:00
az-eucharisztia-az-egyhaz-eletenek-forrasa-egyhazmegyei-eucharisztikus-lelkinap-oroshazan
Az Eucharisztia az Egyház életének forrása – Egyházmegyei eucharisztikus lelkinap Orosházán

A második előkészületi évre meghirdetett mottó jegyében szerveztek egyházmegyei lelkinapot október 20-án a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

2018. október 22. hétfő