Premontrei tudós tanárokra emlékeztek Szombathelyen

2019. április 13., szombat | 15:03

Immár ötödik alkalommal rendezték meg a „Premontrei tudós tanárok és híres diákok” című diákkonferenciát a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban április 10-én.

Az idei alkalom különlegessége volt, hogy a premontrei rend alapításának 900. évfordulójára készülve a rend fenntartásában működő valamennyi magyarországi középiskola képviseltette magát a vetélkedőn. Öt intézményből érkezett tehát egy-egy háromfős diákküldöttség, hogy összemérjék tudásukat. Minden csapat egy, a saját iskolájához kötődő, hajdani premontrei tanáregyéniség életművét dolgozta fel és mutatta be prezentáció segítségével. A diákkonferencián jelen voltak a rendi elöljárók is: Balogh Péter Piusz gödöllői és Fazakas Zoltán Márton csornai apát.

Márton apát megnyitó köszöntője után a diákkonferencia vendégelőadója, Boldvai Márton Bertalan premontrei atya, a csornai apátság perjele tartott izgalmas előadást a rendalapító Szent Norbert vándorprédikációs útjairól. Kiderült, hogy megtérése után hogyan indult Norbert térítő utakra a mai belga-francia-német határvidék falvaiban, s hogyan vezetett mindez Prémontré megalapításához, majd kalandos utak során (ahol még egy Matild nevű grófnőnek is ő „szerzett” férjet) hogyan érte utol őt érsekké való kinevezése.

Ezután következtek a diákcsoportok bemutatói. A keszthelyi szakgimnázium csapata Klempa Károly premontrei szerzetestanár életét, a zsámbéki nővérek által fenntartott szakgimnázium csapata Károly Iréneusz premontrei fizikus munkásságát, a szintén Zsámbékról érkezett gimnazisták Mécs László premontrei pap költő életművét, a gödöllői gimnázium csapata Kumorovitz Bernát premontrei történészt, végül a szombathelyiek csapata Kunc Adolf fizikus életútját ismertette a diákközönség előtt. A prezentációkat háromtagú zsűri értékelte: Boldvai Márton Bertalan; Bakó Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutatóközpont intézményegység-vezetője; valamint Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője.

A diákkonferencián részt vevő csapatok ezután tesztet írtak, melyben számot adtak az elhangzott bemutatók és az előadás alapján szerzett ismereteikről. A helyezések sorrendjét a bemutatókért és a tesztért kapott pontok együttesen határozták meg. A csapatok alapos felkészültségét mutatta, hogy az összpontszámok között minimális volt a különbség. Az első helyezést a szombathelyiek „Kunc Adolf” csapata érte el, felkészítő tanáruk Kiss Márton volt. Második helyen a gödöllői gimnázium „Kumorovitz Bernát” csapata végzett Lencsés Barna vezetésével. A harmadik helyet a zsámbéki szakgimnázium „Károly Iréneusz” csapata érte el, felkészítőjük Jakits Orsolya Johanna premontrei nővér volt. A negyedik helyet a zsámbéki gimnázium „Mécs László” csapata szerezte tanáruk, Korponay-Szabó Péter igazgatóhelyettes vezetésével. Végül az ötödik helyen a keszthelyi szakgimnázium „Klempa Károly” csapata végzett, felkészítőik Balogh István és Németh-Varga Eszter voltak.

Az eredményhirdetés után a csapatok egy-egy emlékkupát, a diákok és felkészítő tanáraik pedig valamennyien ajándékcsomagot vehettek át. A legnagyobb ajándék azonban annak élménye volt, hogy a premontrei iskolák családja együtt tölthetett egy különleges napot, ahol újra meggyőződhettek a hit és a tudomány összeegyeztethetőségéről, termékeny együttműködéséről.

Forrás és fotó: Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, Szombathely

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle