A püspöki konferencia támogatja a közel-keleti menekült gyermekek oktatását

Hazai – 2016. május 23., hétfő | 16:20

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere május 23-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az MKPK által összegyűjtött nyolcvanötmillió forintos adományt a magyar kormány százhúszmillió forinttal egészíti ki.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az eseményen Veres András elmondta, hogy a katolikus egyház évente öt alkalommal tart gyűjtést a templomokban különböző célokra. Minden esztendőben adódhat olyan alkalom, amikor az MKPK ezen felül is szükségesnek látja, hogy a hívekhez forduljon. Idén annak érezték szükségét, hogy a közel-keleti konfliktusban érintettek számára tartsanak gyűjtést. Az MKPK már tavaly ősszel eljuttatott harmincezer eurót a rászorulóknak. Szintén a szíriai és iraki harcokban érintetteknek hirdetett országos gyűjtést a püspöki konferencia idén január 24-én. Ezen a gyűjtésen összesen nyolcvanötmillió forintot adományoztak a hívek.

Az MKPK a Kirche in Not (Szükséget Szenvedő Egyház) nemzetközi segélyszervezethez fordult, hogy segítsen eljuttatni ezt az összeget a rászorulókhoz. Elsősorban azoknak szeretnének segíteni, akik otthon maradtak vagy menekülttáborban élnek. „A tavaly őszi családszinóduson Szíriából és Irakból érkezett püspökök az ott megjelenteknek azt a kérést fogalmazták meg, hogy ne csalogassák el a közel-keleti keresztényeket szülőföldjükről. Inkább abban segítsenek nekik, hogy hazájukhoz közelebb vészelhessék át a konfliktust. A püspöki konferencia ezért is döntött úgy, hogy eszközeivel az üldözött családok gyermekeinek iskoláztatását fogja támogatni.” Kérdésre válaszolva Veres András azt is elmondta, hogy a segítséget minden rászorulónak szánják, vallási hovatartozástól függetlenül.

Balog Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország szolidaritását konkrét akciókkal fejezi ki. Ennek része volt, amikor ötmillió eurós segítséget adott egy szíriai kórház felépítéséhez, valamint az a kétszázmillió forint támogatás is, melyet a határ menti menekültellátásban részt vevő három magyarországi segélyszervezet kapott a kormánytól. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország betartja a nemzetközi előírásokat, ami azt jelenti, hogy minden menedékkérő megfelelő ellátásban részesül. Legutóbbi ülésén a magyar kormány kétszázötvenmillió forintot különített el a menekültválsággal kapcsolatos problémák – elsősorban a határ mentén felmerülő helyzetek – megoldására. A magyar kormány a katolikus püspöki kar kezdeményezéséhez százhúszmillió forinttal járul hozzá. Ez azt jelenti, hogy négyszáz menekült gyermek egyéves iskoláztatását fogja biztosítani Jordánia, Észak-Irak és Libanon menekülttáboraiban. Azért az egyházon keresztül nyújtanak segítséget, mert egyrészt a katolikus egyház rendelkezik a megfelelő humanitárius hálózattal, másrészt az egyházi segítségnyújtás évezredes hagyománya biztosíték arra, hogy a segítség oda fog eljutni, ahol a legnagyobb szükség van rá. A magyar kormány felajánlását a hétfőn kezdődő isztambuli humanitárius csúcstalálkozón is bejelentik.

A sajtótájékoztatón jelen volt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Fotó: Lambert Attila

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria