Rimini Meeting: vallásos érzék, tapasztalat és a találkozás kegyelme

Kitekintő – 2015. augusztus 23., vasárnap | 18:05

A Rimini Meeting harmadik napján többek között a Comunione e Liberazione alapítójáról, Don Giussaniról hallhattak előadást a résztvevők, majd Pell bíboros beszélt gazdasági kérdésekről – tájékoztatott Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora.

Tíz évvel Don Luigi Giussani halála után a Comunione e Liberazione (CL) alapítója kapott – újra – kiemelt figyelmet a Találkozni Don Giussanival – ma című programon.

Massimo Borghesi, a Perugiai Egyetem docense, akinek idén jelent meg Don Giussaniról szóló könyve, kifejtette: „Don Giussani ma is modern és aktuális. Azért találkozhatunk vele, mert ő találkozott korának valóságával, méghozzá egy különleges érzékenységgel, ami aktuálisabb, mint valaha. Mert nem egyszerűen kritikusa a modern világnak, hanem a modern emberközpontúságot kritizálta, azt a kísértést, hogy önmagát akarja megváltani az ember. Továbbá azért lehet találkozni vele, mert ő találkozott Valakivel, aki nem egy elmélet, hanem egy személy: Jézus Krisztus, és tanúságtételében, nevelési módszerében azt kínálja fel, hogyan lehet ma, nekünk is találkozni Jézus Krisztussal.

Ezt Don Giussani korszakalkotó módon fejezte ki, két szempont bevezetésével: a „vallásos érzék”, és a „tapasztalat”. Ezek a maga idejében forradalmian, egyedien új fogalmak voltak – mondta az előadó. – E két szempont szükséges, de nem elégséges az aktualitáshoz. Don Giussani modernsége csak a harmadik kategória által válik aktuálissá, amelyben a vallásos érzék és a tapasztalat operatívvá válnak, és ez a „találkozás”.

A találkozás, amely lehetővé teszi, hogy a kereszténység megtörténjék a történelemben, és ugyanakkor történelmi ítéletté váljék. Ez az, amiben Don Giussani találkozik a teológus Ratzingerrel, a későbbi XVI. Benedek pápával és Ferenc pápával: a találkozás fogalmának központi volta.

A kereszténység ma egy találkozás kegyelme által történhet meg újra, emberileg meghatározó találkozások által. Keresztény nem egy örökség nyomán lesz valaki, hanem egy újdonság által, ami megtörténik. A nihilizmus nem győzhető le elméleti úton, csak egy látható meghatottság által. Ez az ítélet adja Don Giussani nagy aktualitását” – fejezte be mondandóját Borghesi professzor.

Nagy sikere van a Meeting területén a kiállítócsarnokok közötti medencére, a vízre épült, kicsi, fa pavilonnak, ablakokkal a valóságra, amely a Don Giussani karizmájából született Comunione e Liberazione (CL) Mozgalom nagy pillanatait örökíti meg. Emlékeztet azokra a meghatározó találkozásokra, amelyek a történetét jellemezték. Kívül színes fényképek a nemzetközi életből, belül egymondatos tanúságtételek fotóval – amelyekhez az üzenőfalon mindenki hozzáteheti a sajátját – és videobejátszások. A kútnál, ahol le is lehet ülni, meg is lehet pihenni, a fehér falon fekete, egyszerű betűkkel, mint egy jókívánság olvasható a felirat: „és hogy mindez soha ne érjen véget közöttünk”. A bejáratnál egy Julián Carrón, a közösség Fraternitàsának elnökétől származó gondolat fogadja a látogatót: „Giussani egy örökséget hagyott ránk, amely nem hozhatja meg gyümölcseit, ha nem válik a sajátunkká.”


Egyház és pénz címmel George Pell bíboros, Sydney érseke, a Szentszék Gazdasági Titkárságának prefektusa már tavaly is jelen volt Riminiben, de akkor látogatóként, civilben. Amint egy kérdésre válaszolva elmondta: „Vonz a Meeting, tetszenek a témák, az előadások színvonala, a sok fiatal, hogy hallgatnak és tanulnak.” Pell bíboros előadásában történelmi áttekintést adott az Egyház viszonyáról az anyagiakhoz. Kezdve Jézus vonatkozó szavain, amelyekkel óvott a gazdagságtól, figyelmeztetve a pénz káros hatalmára. A bíboros világosan kijelentette: „Nem vagyunk manicheusok, az anyagnak, a testnek megvan a maga értéke. Ahogy az anyagiak pénzsóvárrá tehetnek és vesztünket okozhatják, úgy arra is szolgálhatnak, hogy segítsék az embert és tevékenységét.

Fontos a pénzek jól, tisztán és átlátható módon való kezelése – folytatta – a caritas és a szolidaritás érdekében, ugyanakkor a szeretet más, mint a filantrópia. Jézus azt mondta: az első parancs szeretni Istent, és ebből származik a felebarát szeretete. A munka, az igazság számunkra krisztocentrikusak.” A Szentszék gazdasági és pénzügyeivel kapcsolatban elhangzott kérdésre válaszolva elmondta: „Jól haladunk a munkával. Ferenc pápa támogatása nélkül egy igazi reform nem lenne lehetséges.” Végül hozzátette: „Gondoljátok meg, egyszerűbb a Vatikán pénzügyeit intézni, mint egyetlen megtérést kiváltani.”

A Meeting további érdekes témái: „Design, a történelem és a kultúra szintézise”, „Munkát kereső fiatalok, fiatalokat kereső vállalkozók”, „Verdi – vallás és hit”. A „Térj vissza önmagadhoz” címmel tartott felolvasóesten elhangzott: az ember, ha saját szívével párbeszédet folytat, megnyílik a valóságra. „Értelem és szabadság” címmel egyetemi professzorok az oktatásról beszélgettek, arról, hogy hogyan lehet az értelem megnyílására nevelni, hogy az a valóság megismerése lehessen tényezőinek összessége szerint, és a szabadságra, amely nélkül nincs emberi elköteleződés.

Az Iszlám, alkotmány, demokrácia című program alkalmával olasz, tunéziai, egyiptomi és török jogászok, alkotmányjogászok ültek egy asztalhoz. Szó volt az „arab tavasz” hozta demokrácia nehézségeiről és arról, hogy miként lehet az alkotmányos demokrácia szerint alakítani azon országok életét, ahol sokan a Korán törvényét akarják érvényre juttatni.


„Egy szív, amely nagyobb, mint a háború” címmel, a Nagy Háború katonadalaiból adott elő a Comunione e Liberazione (CL) 2000-ben alakult férfikara szombat este. A dalok között idézetek hangzottak el, amelyek segítettek megérteni a harcok szünetében is énekelni tudó katonákat, szívüket, amelyet átjárt a hiány, de mégis telve volt reménnyel.

Fotó: Varga János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria