Rózsafüzér-társulatok találkoztak a Gyimes völgyében

Külhoni – 2022. október 7., péntek | 15:27

Tizennegyedik alkalommal tartották meg a Gyimes-völgyi rózsafüzér-találkozót október 2-án, amelynek idén a gyimesközéploki Szent Mária Magdolna-templom adott otthont. Az ünnepi alkalom házigazdája a gyimesközéploki rózsafüzér-társulat volt.

A délelőtt kezdődő találkozón a plébánia udvaráról Mária-énekeket énekelve vonultak a társulati tagok és családjaik a templomba, ahol ünnepélyes Mária-köszöntőt és szentségimádást tartottak.

Délben szentmisével folytatódott a program, amelynek főcelebránsa Málnási Demeter gyimesközéploki plébános volt.

Molnár Mária Ibolya, a gyimesközéploki rózsafüzér-társulatok világi elnöke köszöntötte az egyházközség nevében a jelen lévő társulati vezetőket és tagokat.

Ezt követően a társulatok világi elnökei számoltak be röviden arról, hogy az elmúlt egy évben milyen programjaik voltak. 

Elsőként Antal Ibolya beszélt munkájáról. Ő fogja össze a Gyimes-völgyi rózsafüzér-társulatokat és szervezi a zarándoklatokat, vezeti a Mária-köszöntőket.

Antal Ibolya volt a Gyimes-völgyi rózsafüzér-találkozó megálmodója és elindítója 14 évvel ezelőtt, Tankó Anikóval és sok más társával együtt. Az ő bátorítására alakultak újra az elhanyagolt társulatok, és kerültek új, lelkes vezetők az imacsoportok élére. Szintén Antal Ibolyának köszönik a rózsafüzér-társulatok azt a sok szép imát és éneket, amelyeket ma imádkoznak és énekelnek. Szívügyének tekintette, hogy összegyűjtse és füzet formájában a társulati tagok kezébe adja mindezeket.

A beszámolókból kitűnt, hogy a Gyimes-völgyi rózsafüzér-társulatok tevékenysége igen sokrétű, kezdve a kilencedek végzésétől a templomok környékének rendezéséig, de kiveszik részüket a plébániák, egyházközségek és rászorulók anyagi támogatásából is; folyamatosan imádkoznak papi és szerzetesi hivatásokért, élő és elhunyt lelkipásztorokért, a főegyházmegye főpásztoraiért, sőt ha szükséges, karitatív kezdeményezéseket is felkarolnak.

Mindezt plébánosaik támogatásával és közreműködésével végzik. A rózsafüzér-társulatok tevékenysége messze túlmutat a helyi szinteken: egész Gyimes völgyében szolgáló szeretettel tevékenykednek a tagok.

Forrás: Málnási Demeter/Romkat.hu

Fotó: Tankó Csongor; Berszán Tünde

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria