Sevcsuk érsek: Urunk, oltalmazd szeretett Ukrajnánkat!

Kitekintő – 2022. február 25., péntek | 20:51

Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsek, az Ukrán Görögkatolikus Egyház vezetője február 24-én, pár órával az orosz invázió kezdete után a kijevi székesegyházban mondott beszédében hangsúlyozta, Isten mindig a jogtalan támadás elszenvedőinek oldalán áll.

A kijevi pátriárkai székesegyházban mondott beszédében Sevcsuk érsek támogatta Ukrajna jogát ahhoz, hogy megvédje függetlenségét, miután Oroszország ukrán katonai célpontokat támadott csütörtök reggel.

„Természetes jogunk és szent kötelességünk megvédeni hazánkat és népünket, államunkat és mindent, ami a legdrágább számunkra: a családunkat, a nyelvünket és a kultúránkat, a történelmünket és a lelkiségünket” – mondta.

Hangsúlyozta: Isten közel áll azokhoz, aki igazságtalanságot szenvednek el. „Hiszünk abban, hogy az Úr velünk van ebben a történelmi pillanatban. Ő, aki kezében tartja az egész világ és minden ember sorsát, mindig a jogtalan támadás áldozatainak, a szenvedőknek és a leigázottaknak az oldalán áll.”

„Ő az, aki kinyilvánítja Szent Nevét valamennyi nép történelmében, fogságba ejti és legyőzi az e világi gőgös hatalmasokat, a hódítókat, akik mindenhatónak képzelik magukat, a rátartiakat és dölyföseket, akik túlságosan bíznak önmagukban. Ő az, aki győzelmet ad a gonosz és a halál felett. Ukrajna győzelme Isten erejének a győzelme lesz az emberi aljasság és gőg felett! Mindig így volt, így van, és így lesz!” – jelentette ki a nagyérsek.

Szvjatoszlav Sevcsuk arról is beszélt, hogy Ukrajna ismét veszélyben van, „az alattomos ellenség” áthágva a nemzetközi jog alapvető normáit „ukrán földre lépett, halált és pusztítást hozva magával. (…) Ebben a történelmi pillanatban a lelkiismeretünk szava arra hív, hogy egyhangúlag álljunk ki a szabad, egységes és független ukrán állam mellett.”

„A múlt század történelme arra tanít minket, hogy mindazok, aki világháborúkat robbantottak ki, elvesztették azokat, és a háború bálványozói csak pusztítást és hanyatlást hoztak saját államuk és népük számára.”

Sevcsuk nagyérsek az Ukrán Görögkatolikus Egyház vezetője, amely a legnagyobb a Szentszékkel teljes egységben lévő 23 keleti katolikus egyház közül.

„Ezt az Egyházat – mondta –, amely már túlélt halált és feltámadást, mint a feltámadott Krisztus teste, melyen a halálnak nincs hatalma, az Úr a Dnyeper vizének keresztségében adta népének. (...) Azóta örökre összefonódott kultúránkban népünk és az Egyház történelme, a felszabadulásért való küzdelem története, Isten Igéje megtestesülésének története és az igazság Lelkének megnyilvánulása.”

„Ebben a drámai pillanatban Egyházunk mint anya és tanító áll gyermekei mellett, oltalmazza és szolgálja őket Isten nevében. Istenben van reménységünk, és győzelmünk is Tőle érkezik! (...) Ma ünnepélyesen kijelentjük: lelkünket és testünket is felajánljuk a szabadságért! Egy szívvel imádkozunk: »Hatalmas és mindenható Urunk, oltalmazd szeretett Ukrajnánkat!«”

*

Szvjatoszlav Sevcsuk február 25-én reggel a kijevi Feltámadás székesegyház alatti óvóhelyen talált menedéket sokakkal együtt, előtte az Olasz Püspöki Konferencia hírügynökségének nyilatkozott, imákat kérve.

Forrás: News.ugcc.ua; Catholic News Agency

Fotó: News.ugcc.ua

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria