Sevcsuk érsek: A világot arra kérjük, legyen szolidáris velünk, és ne maradjon néma

Kitekintő – 2022. február 28., hétfő | 17:34

Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi görögkatolikus nagyérsek február 27-én, vasárnap késő este közzétett üzenetében arra kérte a világot, mutassa meg, hogy szolidáris Ukrajnával, ne maradjon néma, mondja el az igazságot Oroszország háborújáról Ukrajna ellen.

„Ukrajna harcol. Ukrajna győzni fog, de a világot arra kérjük, legyen szolidáris velünk, és ne maradjon néma, mert a szó ment meg, a szó építi a békét. A némaság és a közöny megöl” – hangsúlyozta az ukrán görögkatolikus egyház feje.

Sevcsuk nagyérsek hálával tolmácsolta Ferenc pápa szavait, aki előző nap személyesen hívta fel őt telefonon, hogy kifejezze támogatását, és aki azt mondta, mindent megtesz, hogy véget érjen a háború, amit csak tud.

Az ukrán főpásztor méltányolja, hogy az egész világ kezd megmozdulni, mert véget kell vetni ennek a háborúnak, hogy ne essenek ártatlan emberek áldozatul, és hogy Ukrajna szabadon fejlődhessen. Köszönetet mondott mindazoknak, akik levélben biztosították őt támogatásukról és szolidaritásukról Ukrajna, az ukrán nép és az ukrán egyház iránt. Köszönetét fejezte ki az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE), Gintaras Grušas elnöknek, Vilnius érsekének; a lengyel, német, francia, angol, olasz, egyesült államokbeli, szlovák, cseh, magyar és horvát püspököknek. Kiemelte, különösen is örömet szerzett neki a kazahsztáni katolikus püspökök levele, akik támogatásukról biztosították Ukrajnát, és elmondták, imádságban egyek az ukrán néppel.

„Ma arra kérek mindenkit, aki hall minket, mindenkit, akihez eljut a szavunk véráztatta Kijevünkből, hogy harcoljon a békéért, álljon ki azok mellett, akik rászorulnak a segítségre. Tegyenek meg mindent az agresszor megállítására, és bírják rá, hogy hagyja el az ukrán földet. Akár államfők, elnökök, politikusok, katonai vagy egyházi vezetők, tegyék meg, amit tudnak – emeljenek szót Ukrajna érdekében” – sürgette Sevcsuk nagyérsek.

Az ukrán görögkatolikus egyház vezetője külön is háláját fejezte ki Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának, aki személyesen felőle is érdeklődött, a kijevi helyzetről kérdezte, és biztosította testvéri imáiról és támogatásáról. „Látjuk, hogy a halállal, a könyörtelen katonai erővel szembenézve félreteszünk minden egyházi nézeteltérést, és egyek vagyunk Isten nevében, az emberek javát keresve” – fogalmazott Szvjatoszlav Sevcsuk.

Forrás és fotó: News.ugcc.ua

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria