Nagy sikerrel zárult a hetedik 72 óra rendezvénysorozat

Hazai – 2014. október 13., hétfő | 19:56

A keresztény egyházak szervezésében országszerte 330 helyszínen 8000 önkéntes végzett ökológiai, társadalmi és közhasznú munkát az elmúlt hétvégén, hogy szebbé, élhetőbbé tegyék környezetüket, és példát mutassanak: közösen, összefogva nagy dolgokra vagyunk képesek, és sokat tehetünk egymásért.

Az elmúlt 72 órában értékes és maradandó dolgokat vittek véghez a fiatalok, miközben megtapasztalhatták az önkéntes, áldozatos munka nagyszerű érzését és erejét. A Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház közös szervezésében létrejött ifjúsági akció keretében többek között parkokat takarítottak és újítottak fel, állatmenhelyeket tettek rendbe, és alakítottak ki ott újabb férőhelyeket, plébániákat renováltak, óvodákban és játszótereken festették le a játékokat. A fiatalok továbbá felszínen futó hővezetéket festettek át, a „csikk-kommandó” keretében megtisztították az utcákat, néhány önkéntes taizéi imaórát tartott a szegedi elítélteknek, mások ételt készítettek hajléktalanoknak, táncos foglalkozást szerveztek értelmi fogyatékosoknak, és akadtak, akik szüreti mulatságot rendeztek egy idősotthonban. 

Darvas Márton, a „72 óra kompromisszum nélkül” akció főkoordinátora így összegezte benyomásait: „Bár egyelőre még a fáradtság dominál bennem, örülök, hogy ennyire sikeresen zajlott le az idei 72 óra. Nagyon jó volt látni, ahogy a Facebook-oldalunkon gyűltek a képek: földrajzi távolságokon átívelően is látszott a hasonló szellemiség, az önkéntesség öröme. Szabó Balázs pedig remek fővédnöke volt a rendezvénynek: végig keményen dolgozott, jól kijött a fiatalokkal, amivel nekünk, szervezőknek, rengeteget segített.”

Az idei „72 óra kompromisszum nélkül” önkéntes ökumenikus ifjúsági akció minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendett  hatalmas összefogásnak és nagy tetteknek lehettünk szemtanúi az elmúlt hétvégén.

Az idei akció több forrásból is jelentős támogatást kapott. Látva a fiatalok elszántságát, bekapcsolódott az akció szervezésébe a BVK Holding, az FKF és a FŐKERT, valamint a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház mellett anyagi hozzájárulást nyújtott Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Együttműködési Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága. Az akcióban társszervezőként részt vett a Magyar Cserkészszövetség és a Regnum Marianum Katolikus Közösség.

Fotó: Turcsik István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria