Steiner Fülöpről rendeztek emlékkonferenciát Székesfehérváron

Hazai – 2015. október 7., szerda | 12:50

A Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár szervezésében Steiner Fülöp püspöki székfoglalásának 125., halálának 115. évfordulója alkalmából tartottak konferenciát „Egyház–sajtó–politika” címmel a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Magyar Katolikus Kulturális Hetek alkalmából Spányi Antal megyéspüspök meghívására jeles kutatók tartottak előadást a 19. század egyik legmodernebb szemléletű püspökéről.

Mózessy Gergely püspöki levéltáros bevezetőjében Steiner Fülöp személyének és életútjának azokat az állomásait emelte ki, amelyek előkészítették második utódja, Prohászka Ottokár kiemelt jelentőségű főpásztori szolgálatát.

Spányi Antal megyéspüspök elődjét méltatva hangsúlyozta: Steiner Fülöp modern gondolkodású ember volt, aki megelőzve korát felismerte a tömegekhez szólás fontosságát, a civil hívek aktivitásának szerepét. Szociális érzékenységét jól tükrözi, hogy gondoskodott cselédjei méltó életkörülményeinek megteremtéséről.

Sarbak Gábor irodalomtörténész, a Szent István Társulat elnöke a konferencia megnyitóján elmondta, Steiner Fülöp 1886 és 1890 között töltötte be a Szent István Társulat alelnöki tisztségét. A napi ügyek intézése mellett az ő nevéhez fűződik a tudományos és irodalmi osztály megszervezése a  kiadó keretein belül. 1886-ben a Katolikus Szemle című folyóirat elindításában is hatalmas szerepet játszott.

Steiner Fülöp és a bécsi Frintaneum, vagyis Augustineum kapcsolatát elemezte Kanász Viktor, a PPKE BTK hallgatója. Az intézmény az Osztrák–Magyar Monarchia világi papságának magasabb fokú képzését szolgáló kollégium volt, amely azzal a céllal jött létre, hogy a leendő papnevelők egyetemi képzést és mélyebb lelki műveltséget kapjanak. Steiner Fülöp 1868-ban került az intézet élére.

Klestenitz Tibor, az MTA BTK tudományos munkatársa Steiner Fülöp és a sajtó című előadásában kiemelte: a katolikus világegyház vezetői a 19. század végén komoly veszélyt láttak a tömegmédia megjelenésében, többek között a manipuláció és a tömeghisztéria veszélye miatt. A klerikusok nem tudtak megbarátkozni a nagyközönségnek szóló tömeglappal. Steiner püspök egy ilyen helyzetben hozott létre katolikus szellemű politikai sajtót, az egyházmegyei fenntartású Fejér Megyei Naplót.

Györgyi Csaba, Budapest Főváros Levéltárának munkatársa Steiner Fülöp püspök és a kor egyházpolitikájáról tartott előadásában arról a kultúrharcról beszélt, amelyből a főpásztor tevékenyen kivette a részét, sőt meghatározó alakja lett. Jól mutatja ezt a Katolikus Néppártot megalapító gróf Zichy Nándorral és Esterházy Móriccal tartott szoros kapcsolata.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban tartott konferencia végén lehetőséget kapott a hallgatóság arra, hogy további ismereteket szerezzen az előadóktól a korszerű nézeteket valló Steiner Fülöp püspökről, akinek alkotásaival ma is nap mint nap találkozhatunk. Az ő idején nyerte el mai formáját a püspöki kápolna, készült el a püspöki palota díszkapuja, melyet saját monogramja is díszít.

Fotó: Nyárs Panka

Székesfehérvári Egyházmegye/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria