Szegényekkel és hajléktalanokkal találkozott Ferenc pápa irgalmasság péntekén

Ferenc pápa – 2019. november 16., szombat | 18:54

Az irgalmasság péntekén Ferenc pápa meglepetésszerűen felkereste a Szent Péter téren a szegények világnapja (idén november 17.) alkalmából felállított egészségügyi szolgáltatásnyújtó létesítményt, majd szegényekkel és hajléktalanokkal találkozott a most megnyitott Palazzo Migliori éjszakai és nappali befogadóközpontban.

A pápa november 15-én, pénteken késő délután kereste fel a Szent Péter téren felállított egészségügyi szolgáltatásnyújtó létesítmény laboratóriumait és orvosi rendelőhelyeit, ahol az utóbbi hetekben – vasárnapig, a szegények világnapjáig – a Szentatya kívánságára orvosi szakellátást, klinikai és laboratóriumi vizsgálatokat kínáltak fel a rászorulók részére.

Meglepetésszerűen érkezett Ferenc pápa e kicsiny, de igen hatékony ideiglenes kórházba. A kíséretében lévő Rino Fisichella érsek bemutatta neki a szakorvosokat, akik között vannak szívspecialisták, diabetológusok, szemorvosok, radiológusok. Jelen voltak a szolgálatot teljesítő önkéntesek is.

A pápa kifejezte, mily nagyra értékeli a gyorssegélyt nyújtó létesítményt. Köszönetet mondott az orvosoknak, az ápolóknak, akik önkéntesen végzik szolgálatukat, akár munkahelyi szabadságukat is erre áldozva.

Rövid ima után Ferenc pápa elbúcsúzott a jelenlévőktől, akik hálával és örömmel köszönték meg látogatását.

Ezt követően nyitotta meg a Szentatya a hajléktalanok befogadóközpontját. A pápát „karitatív jobb keze”, Konrad Krajewski bíboros, az Apostoli Alamizsnahivatal vezetője kísérte el. A bíboros végigvezette őt a szobákban és helyiségekben, amelyek mostantól a város szegényeinek hivatottak biztonságos és méltó menedékhelyet nyújtani.

A befogadóközpontban a pápa találkozott a létesítmény első vendégeivel, szívélyesen üdvözölve őket az új szálláshelyen. A tudósítások szerint Ferenc pápa mindenkit gyöngéd szavakkal köszöntött, felmelegítve szívüket a novemberi hideg, esős napon.

A látogatás alkalmából az Apostoli Alamizsnahivatal által felkínált szendvicseket, meleg italokat és édességeket szolgáltak fel. Ferenc pápa leült a hajléktalanok asztalához, meghallgatta történeteiket, bizalmas vallomásaikat.

A szépség gyógyít – mondta a pápa, miután megszemlélte az ódon épület helyiségeit. A befogadóközpont vendégeivel folytatott beszélgetés során – a Szentszék Sajtótermének tájékoztatása szerint – a Szentatya szólt a leselejtezés kultúrájáról, és hangsúlyozta, hogy vissza kell szerezni a szegények iránti felelősségérzetet.

*

A Vatikán tulajdonában lévő négyemeletes épületet az Apostoli Alamizsnahivatal működteti, vezetéséről a Sant’Egidio közösség gondoskodik. A közel kétezer négyzetméteres területen fekvő befogadóközpont a Szent Péter téri oszlopsortól néhány méterre található; korábban egy női szerzetesi kongregáció használatában volt. A szerzetesek néhány hónappal ezelőtti távozása után Ferenc pápa úgy döntött, hogy az épületet a leginkább rászorulók ellátásának kell szentelni.

A Palazzo Migliori befogadóközpont annak a családnak a nevét viseli, amelynek tagjai 1930-ban a Szentszéknek adományozták az épületet. Az 1800-as évek elején épült; elegáns belső terekkel rendelkezik. Felvonó teszi lehetővé, hogy idősek és fogyatékkal élők is igénybe vehessék a felső emeletek szolgáltatásait. Az épületben tágas kápolna biztosítja a személyes és közösségi ima lehetőségét az önkéntesekből álló személyzet és a lakók számára. Az éjszakai pihenésre szánt szobák ötven hajléktalan befogadására alkalmasak; e szám növekedhet a különösen hideg időszakokban. Az éjszakai szállást igénybe vevők reggelit és vacsorát is kapnak az épület étkezőjében. A központ jól felszerelt konyhájában önkéntesek és a római egyházmegye állandó diakónusai is segítenek majd a napi több mint 250 adag meleg étel elkészítésében. Ilyen mennyiségben osztanak meleg ételt a szegényeknek már több éve estenként Róma legnagyobb vasútállomásainak környékén.

A befogadóközpontban nappal önkéntesek beszélgetnek a hajléktalanokkal; lehetőség nyílik személyi számítógép használatára, olvasásra, pihenésre, oktatási és kulturális tevékenység folytatására is.

Az épület felújítását szakosodott cégek vezetésével hajléktalanok egy csoportja végezte. Az Apostoli Alamizsnahivatal erre a felújításra fordítja a pergamenre írt apostoli áldásokból származó bevételét, magánszemélyek nagylelkű adományait; a Sant’Egidio közösséggel együtt elkötelezte magát a központ tevékenységének gazdasági támogatásában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria