Szent Miklós-ereklye érkezett Rómából a Nyíregyházi Egyházmegyébe

Hazai – 2017. december 5., kedd | 18:10

December 3-án tartották a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház búcsúját, melyen Szocska Ábel apostoli kormányzó mondott szentbeszédet. Ez alkalomból került sor egy Rómából származó hiteles Szent Miklós-ereklye ünnepélyes átadására a Nyíregyházi Egyházmegye számára.

KÉPGALÉRIA – klikk a  képre!

A magyar püspökök novemberi ad limina látogatása során Rómában a Nyíregyházi Egyházmegyének ajándékoztak egy hiteles Szent Miklós-ereklyét. Ennek ünnepélyes átadása tette különlegessé a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház búcsúját, melynek kezdetén Szocska Ábel a Szentatya köszöntését tolmácsolta a híveknek.

Az apostoli kormányzó ünnepi beszédében kiemelte: Szent Miklóstól nem kell elbúcsúznunk, ő mindig velünk van, minden görögkatolikus templomban, az ikonosztáz nagy alapképeinek egyikén.

„A gyermekekhez érkező mesebeli Mikulás meghozza ugyan ajándékait, de el is kell tőle búcsúznunk. Szent Miklós azonban igazi személy, aki mindig jelen van. Életünk minden napján fordulhatunk hozzá” – hangsúlyozta Szocska Ábel.

„Szent Miklós, jöjj velünk, oltalmazz bennünket, kísérj el minket!” – fordult fohászában az utazók és hajóra szállók védőszentjéhez. „A megrágalmazottak, az ártatlanul elítéltek védőszentjeként és legfőképp a házasság előtt álló leányok és nők pártfogójaként is ismerhetjük Szent Miklóst. Ő úgy tudott segíteni, hogy ajándékával a bűntől mentette meg az embereket” – emlékeztetett Szocska Ábel.

A Szent Liturgián koncelebrált Obbágy László nyíregyháza-kertvárosi parókus, Tóth András családpasztorációs referens, Soltész János, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora; Kocsis Dániel segédlelkész, Kruppa Tamás, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola teológiai tanára; Polyák Imre, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet spirituális lelkipásztora; Beregi István nyugalmazott esperes, parókus; Mosolygó Béla, a nyíregyházi püspöki hivatal irodavezetője; Szemán András diakónus, Lakatos László nyugalmazott pap; Molnár Zoltán parókus és Grunda János nyírpazonyi parókus.

A szertartás után a templomon kívül megszentelték az új úti keresztet.

A miroválást [a hívők homlokának megszentelt olajjal való megkenése – a szerk.] követően a Szent Miklós-székesegyház udvarán folytatódott az ünneplés: közös ebédre és egész napos rendezvényre hívott minden vendéget köszöntője után a házigazda, Molnár Zoltán parókus.

A Szent Miklós pártfogásába ajánlott Nyíregyházi Egyházmegye és a Szent Miklós tiszteletére szentelt nyíregyházi görögkatolikus székesegyház számára, de az egész görögkatolikus Egyház számára is igen jelentős a Csodatévő személye. Minden görögkatolikus templom ikonosztázán ott található az utazók, hajózók, megrágalmazottak, házasság előtt álló lányok, nők védőszentje, Müra város püspöke, Csodatévő Szent Miklós.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar november végi ad limina látogatása során a Hittani Kongregáció munkatársa, Stefan Kostner több ereklyével ajándékozta meg a Nyíregyházi Egyházmegyét: köztük a Szent Miklós-ereklyével, amelyet a december 3-i búcsúi Szent Liturgián adott át Szocska A. Ábel apostoli kormányzó a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház parókusának, Molnár Zoltánnak. A hitelesítő okirattal érkezett több mint 1600 éves ereklyét a székesegyház Szent Miklós-mellékoltárán, egy erre a célra készített önálló ikonban helyezik el, hogy hódolatukat fejezhessék ki előtte a hívek.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria