Szentszék: A közel-keleti keresztény közösségek megszűnése fenyeget

Kitekintő – 2015. március 31., kedd | 16:36

„Az etnikai és vallási alapú visszaélések áldozatai a Közel-Keleten” témában tartott nyílt vitát március 27-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban. Az ülésen felszólalt Bernardito Auza érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője – tudósít a Vatikáni Rádió.

Az érsek felhívta a figyelmet, hogy a keresztények száma folyamatosan csökken a Közel-Keleten, és kérte, hogy a nemzetközi közösség tegyen lépéseket, mielőtt túl késő lesz.

El kell ismernünk, hogy a probléma létezik

A keresztények és más vallási kisebbségek a Közel-Keleten azt kérik, hogy hallják meg szavukat nemcsak elvont módon, hanem úgy, hogy teljesen tudatában legyenek fájdalmuknak és szenvedésüknek, valamint egzisztenciális félelmüknek, hiszen a jelenlegi helyzet a túlélésüket fenyegeti a térségben. El kell ismernünk, hogy a probléma létezik, és hogy súlyos pillanathoz érkeztünk. Az etnikai és vallási közösségek nagyon erős nyomásnak vannak kitéve, emberi jogaikat csorbítják, a kínzás, a gyilkosság és az üldöztetés minden formája fenyegeti őket pusztán azért, mert megvallják hitüket vagy mert egy adott etnikumhoz tartoznak – mutatott rá a szentszéki képviselő.

Töretlen jelenlétük a régióban hosszú évszázadok óta tanúsítja a muzulmánokkal való együttélést

Huszonöt évvel ezelőtt közel kétmillió keresztény élt Irakban, jelenleg kevesebb, mint az egynegyede. A terroristák és szélsőséges szervezetek által ellenőrzés alatt tartott konfliktus-zónákban állandó veszélynek vannak kitéve, és úgy érzik, hogy teljesen magukra hagyták őket a hatóságok és a nemzetközi közösség. Töretlen jelenlétük a régióban hosszú évszázadok óta tanúsítja az együttélést a muzulmánokkal és más vallási és etnikai közösségekkel. Integráns részei a Közel-Kelet kulturális és vallási identitásának. Eltűnésük a régióból nemcsak vallási tragédiát eredményezne, hanem a gazdag kulturális és vallási örökség elveszését is.

Tegyenek lépéseket, mielőtt túl késő lesz

A Szentszék tehát arra hívja a jóakaratú embereket és vezetőket világszerte, hogy tegyenek lépéseket, mielőtt túl késő lesz. Amikor egy állam nem hajlandó vagy nem képes megvédeni a lakosságot a népirtástól és egyéb háborús bűncselekményektől, akkor a nemzetközi közösségnek kell készen állnia, hogy cselekedjen a lakosság védelme érdekében az ENSZ Alapokmányával összhangban.

A Szentszék elismerését fejezte ki azoknak, akik még életüket is kockáztatva segítséget nyújtanak az Irakon belül kitelepített 2,5 millió embernek, a 12 millió szíriainak, akik humanitárius segítségre szorulnak, és akik közül 4 millióan menekültként élnek, 7,5 millióan pedig az országon belül kitelepítettként.

A késlekedés még több ember halálához vezet

Beszéde végén Bernardito Auza érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője figyelmeztetett: a cselekvés késleltetése annyit jelent, hogy még több ember életét veszti, kitelepítik vagy üldöztetést szenved. A főpásztor a Közel-Kelet támogatására szólított fel, hogy továbbra is befogadó otthon legyen minden etnikai és vallási csoport számára.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria