Tárgyakba rejtett ünnep – Blogsorozatban olvashatunk a 900 éves premontrei rend kultúrtörténetéről

Megszentelt élet – 2021. április 6., kedd | 20:57

A Magyar Nemzeti Múzeum Premontreiek 900 címmel rendez kiállítást a rend centenáriumának évében. Ennek apropóján Tárgyakba rejtett ünnep: Nagycsütörtöktől húsvéthétfőig címmel tematikus blogsorozatot közölnek a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján.

A szent három naphoz is kapcsolódó tematikus blogsorozatot indítottak, amelynek keretében a rendi öltözetről, a magyarországi kolostorokban készült legértékesebb középkori kódexekről, valamint a zsámbéki templomban fellelt, 13. századi oltárkeresztről származó korpuszról is olvashatunk érdekességeket.

Tárgyakba rejtett ünnep: Nagycsütörtöktől húsvéthétfőig címmel tematikus blogsorozat jelenik meg a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján, amelynek keretében a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyak bemutatása segítette az elmélyülést a nagyhét alatt.

Hogyan számították ki a szerzetesek a húsvét dátumát a középkorban? És miért volt szükség ehhez három naptárkerékre is? Hogyan alakult ki a mai habitus Szent Norbert szőrcsuhájából? Milyen történet rejlik a zsámbéki korpusz hátterében? – ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az oldalon.

A blogsorozat különlegessége, hogy a bejegyzésekhez a kiállítás megálmodói a premontrei rend alapításának kilencedik centenáriumára készülő tárlat anyagából válogattak, így hozva közelebb az olvasókhoz nemcsak a szent három nap (lelki) történéseit, de bepillantást nyújtva a szerzetesközösség magyarországi történetébe és kultúrkincseinek gazdagságába is.

„A premontrei kanonokrendet 1121-ben, kilencszáz éve alapította meg Szent Norbert. A rend tagjai szinte az alapítás óta jelen vannak Magyarországon is. A premontreiek az elmúlt évszázadokban részesei és alakítói voltak a magyar társadalomnak, a vallási életnek, a művészetnek és a tudománynak is. Az évforduló alkalmából 2021-ben a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum rendtörténeti kiállítást rendez Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon címmel. A kiállítás, amint azt a járványügyi szabályozások ismét lehetővé teszik, megnyílik, és egész nyáron várja majd látogatóit” – olvasható a múzeum honlapján.

A tárlat szervezői hozzáteszik: „A rend mai kolostoraiban, Csornán, Gödöllőn és Zsámbékon található alkotások és dokumentumok mellett számos hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönzött műtárgyon keresztül elevenítjük fel a premontreiek kilencszáz éves magyarországi történetét.”

A közzétett bejegyzések húsvét nyolcadában is érdeklődésre tarthatnak számot, hiszen ízelítőt nyújtanak a készülő kiállításon bemutatandó műtárgyakból. Olvashatunk a jászóvári premontrei apát monstranciájáról, húsvét dátumának meghatározásáról a csúti premontrei breviáriumon keresztül, illetve a rendi ruha kialakulásának történetéről is.

Az egyes bejegyzések szerzői Kusler Ágnes, a tárlat kurátora és Kiss Etele művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának munkatársa.

A bejegyzések IDE KATTINTVA, az oldal görgetésével érhetők el.

Forrás: Győri Egyházmegye/Magyar Nemzeti Múzeum

Fotó: Tóth Attila/Csornai Premontrei Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria