Új elkötelezettség – Az abu-dzabi vallásközi találkozón aláírt nyilatkozat a történelem tükrében

Kitekintő – 2019. február 6., szerda | 12:26

Február 4-én az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb szunnita imám nyilatkozatot írtak alá, hitet tettek a béke és az együttélés mellett. Andrea Tornielli újságíró, a Vatikáni Kommunikációs Dikasztérium főszerkesztője írt cikket a történelmi esemény kapcsán.

Nyolcszáz évvel később: új ölelés és elkötelezettség a béke jeleként – ez a címe a Vatican News olasz nyelvű oldalán megjelent cikknek, melyben Andrea Tornielli a Katolikus Egyház vezetője és a kairói al-Azhar mecset és egyetem főimámja, a szunnita iszlám legmagasabb rangú vallási elöljárója gesztusának jelentőségét elemezte a korábbi pápák vallásközi párbeszéd terén tett erőfeszítései tükrében.

Nyolcszáz évvel Assisi Szent Ferenc és Malik al-Kámil szultán találkozója után a pápa, aki a szent nevét viseli, békére szomjazó hívőként jelenik meg a muszlim testvéreknél – fogalmazott Andrea Tornielli. – A most aláírt nyilatkozat célja, hogy ne csak a keresztény–iszlám párbeszéd egyik állomása legyen, de az iszlám világ történetében is nyomot hagyjon. Ferenc pápa, aki megalkotta a „darabokban zajló harmadik világháború” kifejezést, az Egyesült Arab Emírségekbe vezető útjával és a dokumentum aláírásával folytatja az elődei által megkezdett utat.

Szent II. János Pál 1986-ban elindította az assisi vallásközi találkozókat, meghívva a különböző vallások vezetőit annak érdekében, hogy együtt mozdítsák elő a békét, az együttélést és a testvériséget. Mindezt akkor tette, amikor a világra nehezedett a nukleáris fenyegetés súlya, ami sajnos ma ismét megjelent.

2001. szeptember 11. után, amikor a terrorista fundamentalizmus újra belépett a nemzetközi színtérre, az idős lengyel pápa minden erőfeszítést megtett, hogy rámutasson: a vallás nem igazolhat semmilyen, az Isten nevében elkövetett visszaélést, erőszakot, terrorizmust, ártatlan férfiak, nők és gyermekek meggyilkolását.

XVI. Benedek pápa ezen az úton haladt tovább. 2006 szeptemberében az muszlim országok vezetőinek az mondta: „a szükség van arra, hogy a keresztények és a muszlimok, hűen követve saját vallásuk tanítását, megtanuljanak együtt dolgozni – ahogy ezt már számos konkrét esetben teszik – annak érdekében, hogy szembeszálljanak az intolerancia minden formájával és az erőszak minden megnyilvánulásával.”

Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb imám most aláírt egy dokumentumot, amely nemcsak határozottan elutasítja az Isten nevében elkövetett erőszakot, annak bármiféle igazolását, hanem fontos és kötelező érvényű megállapításokat is tesz az iszlámra és annak bizonyos értelmezéseire vonatkozóan. Elköteleződésre hív a különböző vallásúak hitének tiszteletben tartása, a diszkrimináció minden formájának elutasítása, az istentiszteleti helyek védelme, a vallásszabadsághoz való jog és a nők jogainak elismerése mellett.

Jelentős az is, hogy a dokumentum rámutat a nihilista terrorizmus legmélyebb okaira, melyek a vallási szövegek hibás értelmezéséből, a nemzetközi cselekvést befolyásoló etika romlásából, illetve a spirituális értékek és a felelősségtudat meggyengüléséből fakadnak. Ezek a tényezők kedveznek a frusztráció és az elkeseredettség kialakulásának, ami sokakat ateizmusba, agnosztikus szélsőségességbe, integrizmusba vagy vak fundamentalizmusba sodor.

Róma püspöke és a kairói al-Azhar mecset főimámja kijelentették: Kelet és Nyugat, a különböző vallások hívei, akik testvérként tekintenek egymásra, segíthetik egymást abban, hogy elkerüljék, hogy a darabokban zajló világháború teljes pusztító erejével kirobbanjon.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria