Új szándékkal az imádságban – Nunciusi találkozó a magyar Egyház diakónusaival

Hazai – 2019. október 20., vasárnap | 12:40

Huszonnegyedik alkalommal tartottak országos találkozót ITT – Imádság, tanulás, találkozás címmel a magyarországi állandó diakónusok és házastársaik a leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban október 17. és 19. között. Bärnkopf Péter diakónus írását adjuk közre.

A diakónusok egy része már csütörtök este megérkezett a találkozó helyszínére, de a zárónapra lettünk a legtöbben. A szombati napot énekes laudessel kezdtük; a nap fő programját pedig a Michael August Blume SVD apostoli nuncius úrral történő találkozás jelentette.

E találkozó Molnár Ferenc, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye állandó diakónusa, az ITT főszervezője előadásával kezdődött, melyen keresztül áttekintést kapott nuncius úr a diakonátus magyarországi helyzetéről, majd egyházmegyénként bemutatkoztak a diakónusok.

Az állandó diakónusok számát tekintve a két legnagyobb létszámmal működő egyházmegye kezdte a sort: az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye összefoglalóját Füzes Ádám plébános mondta el, aki egy évtizede a diakónusok egyházmegyei referense. Felszólalásában végigvette a diakónusi szolgálat területeit (kórház-, börtönpasztoráció, hitoktatás, családpasztoráció, karitász, liturgiai szolgálat stb.) amelyek ténylegesen megjelennek a diakónusok szolgálatában; a Váci Egyházmegye képviseletében pedig a Szent Lőrinc Diakónuskör vezetője, Csillag Péter állandó diakónus szólalt fel.

Őket követte a többi hozzászóló, a veszprémi, székesfehérvári, kalocsa-kecskeméti, egri, kaposvári, szeged-csanádi és pécsi egyházmegyék, valamint Pannonhalma állandó diakónusai, illetve – a diakónusok feleségei nevében – Horváthné Domokos Rita, aki arról beszélt, hogy milyen élmény volt férjével együtt megélni a képzés 24 hónapját és milyen részt venni, a házastárssal együtt megélni a diakónusi szolgálatot.

A nuncius úr közvetlen szavakkal köszönte meg a testvéri fogadtatást és elmondta, mekkora élmény számára az állandó diakónusok jelenléte a magyar Egyházban. Korábbi, afrikai szolgálatai során ilyet nem tapasztalt és nagyon megérinti „Isten családjának” ez a megnyilvánulása is. Csendes, buzdító szavait mindannyian figyelmesen hallgattuk, és átéltük, hogy jelen van számunkra, lát és hall bennünket.

A találkozó záró szentmiséjének főcelebránsa is Michael August Blume volt; vele koncelebrált Füzes Ádám atya és Szilágyi János atya, a lelkigyakorlatos ház vezetője. Újabb kedves gesztusként nuncius atya magyarul misézett, sőt a homíliát is anyanyelvünkön mondta. Egyszerűsége, kedvessége és nekünk szóló tanácsai minden résztvevő szívébe bevésődtek. Búcsúzásként megemlítette, hogy mától egy új imaszándékkal bővült a listája: minden nap imádkozni fog a diakónusokért, hogy legyen erejük a hétköznapok kisebb és nagyobb lemondásainak vállalásához és hogy szolgálatuk az Egyház egész közösségének javára legyen.

A háromnapos lelkigyakorlat közös ebéddel és a következő évi találkozó időpontjának rögzítésével zárult. Jövőre is ott leszünk!

Szöveg: Bärnkopf Péter

Fotó: Vágner Mihály

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria