Ülésezett a Hierarchák Tanácsa, a Görögkatolikus Metropólia döntéshozó testülete

Hazai – 2024. április 12., péntek | 12:49

Április 11-én tartotta soron következő ülését a debreceni Metropóliai Hivatalban a Hierarchák Tanácsa, mely a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház (Görögkatolikus Metropólia) legfőbb döntéshozó testülete.

A Hierarchák Tanácsa tagjai a magyar görögkatolikus főpásztorok: Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke, Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke és Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi megyéspüspök.

Jelen volt az ülésen Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa, aki köszöntőjével és hozzászólásaival segítette a görögkatolikus püspökök tanácskozását.

Az ülésen elsődleges téma volt a Görögkatolikus Metropólia 2023-as zárszámadása és 2024-es költségvetése, emellett a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolát érintő kérdések is felmerültek: vizsgaközpont létrehozásáról, képzésekről, pedagógus továbbképzésekről és külföldi tanulmányi ösztöndíjakról is egyeztettek. A metropóliai bizottságok aktuális kérdései mellett Máriapócs helyzetét is megvitatták az egyházi vezetők.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria