Úti ikont avattak Máriapócson Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulója alkalmából

Hazai – 2020. szeptember 14., hétfő | 14:42

A Szent II. János Pál ikonját és a częstochowai Fekete Madonna-ikon másolatát magában foglaló építményt Kocsis Fülöp érsek-metropolita; Szocska. A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök; Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke; Simicskó István, a KDNP alelnöke és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke együtt leplezte le szeptember 10-én a máriapócsi nemzeti kegyhelyen.

A rendezvény a Kereszténydemokrata Néppárt és a Görögkatolikus Metropólia által szervezett kétnapos emlékzarándoklat első állomása volt: a kétnapos imádságos együttlétre, lelki töltődésre szeptember 9-én érkeztek Máriapócsra a résztvevők.

A Szent II. János Pál pápáról elnevezett idősotthon előtti téren egy kör alakú építmény található, rajta két ikon – Szent II. János Pál pápa ikonja és a częstochowai Fekete Madonna-ikon másolata – és egy, II. János Pál pápa Máriapócson elhangzott prédikációjából vett idézet.

Az emlékhelyet a lengyel pápa születésének 100. évfordulója alkalmából állították Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök ötlete, valamint a Görögkatolikus Metropólia, Máriapócs Ruszin Nemzetiségi Önkormányzata, az Itthon, Szülőföldön, Fiatalon Egyesület, valamint a Máriapócsért Alapítvány együttműködése nyomán.

Az ikonokat Latorcai-Ujházi Aranka, Makláry Teréz és Monostory Viktória festette. A kivitelezésben közreműködött a Vilu-Pet 2000. Kft.; a megvalósításban támogatást nyújtott a magyar kormány, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, Máriapócs Város Önkormányzata, a Szent II. János Pál Pápa Görögkatolikus Idősek Otthona, valamint a helyi és országos összefogás megszervezője, Kiss András megyei képviselő.

Köszöntőjében Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke Pavel Florenszkij orosz teológust idézte: „Az ikon képbe foglalt imádság, mely ablakot nyit a láthatatlan világra.” A definíció tökéletesen leírja azt, amit egy hívő ember érez, amikor egy megszentelt ikon előtt állva, imádkozó lélekkel kapcsolatot keres Istenével, kérve kegyelmét, segítő áldását családjára, országára és nemzetére – fogalmazott a Parlament alelnöke.

A kétezer éves keresztényi misszió betöltötte-e küldetését, rendeltetését? Eredményes-e Isten szeretetének hirdetése? Termővé tudtuk-e tenni a terméketlen fügefát? – Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője avatóbeszédében e kérdéseket taglalva kiemelte: „Mindenkinek, a politikusoknak is felelőssége, hogy Szent Lukácshoz hasonlóan felismerjük az idők jeleit, értékrendet tudjunk adni a jövő nemzedékének. Soha nem volt ekkora kihívás a hitünk megvallása és a küldetésünk megélése.”

Az úti ikont Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska A. Ábel püspök, Latorcai János, Simicskó István és Seszták Oszkár együtt leplezték le.

Az ezt követő szertartáson az egyházi vezetők megáldották az alkotást.

A művészek nevében Latorcai-Ujházi Aranka ikonfestő szólt a jelenlévőkhöz. Szent pontnak nevezte az alkotás helyét, mely önmagán túlmutatva Szent II. János Pál pápa éltére, lelkületére hívja fel a figyelmet.

A rendezvény a kegytemplomban vecsernyével folytatódott, Papp Tibor főhelynök vezetésével.

Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök az élet védelmében elhangzó tanításával az emlékzarándoklatba bekapcsolódók számára nyújtott ráhangolódást az éjfélkor induló „meneteléshez”.

Az alkonyati istentisztelet végén Fekete Károly református püspök, valamint Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Az Emmánuel központban a Lautitia kóruscsalád énekelt, Nemes József karnagy vezényletével. Simon Miklós országgyűlési képviselő és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke mondott pohárköszöntőt.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria