Veres András: A keresztényeknek segíteniük kell az úton lévőket

Hazai – 2015. szeptember 11., péntek | 12:48

A keresztényeknek segíteniük kell az úton lévő, nehéz élethelyzetbe került embereket, nemre, korra, nemzetiségre vagy éppen felekezetre való tekintet nélkül – mondta Veres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szeptember 11-én Körmenden, tájékoztat az MTI.


A püspök a helyi rendészeti szakközépiskola előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: szeptember 10-én, csütörtökön értesült arról, hogy Körmenden átmeneti regisztrációs gyűjtőpont létesül, azt követően egyeztetett a Katolikus Karitász országos és helyi vezetőivel arról, hogy természetesen segíteni fogják az oda érkezőket.

A tábor élelmezését közlése szerint az állam biztosítja, ezért elsősorban takarókat, tisztálkodószereket vittek oda, és hasznosnak tűnt egy olyan gyermekjátszósátor felállítása és berendezése, ahol a menekült családok gyermekeit fogadhatják.

Hozzáfűzte: angolul beszélő önkéntesekkel is segítik a menekültek átmeneti elhelyezését és ellátását, a karitász munkatársai által már csütörtök este felállított gyermeksátorban pedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel.

A megyéspüspök azt mondta: eddig sem volt semmiféle véleménykülönbség az egyházon belül a menekültek támogatásáról, a keresztény ember nem is tehet mást, mint segíti a rászoruló, bajban lévő, nehéz helyzetbe került embereket.

Hangsúlyozta, a Katolikus Karitász országos és helyi szervezetei eddig is folyamatosan segítséget nyújtottak, most sem tesznek mást.

Hozzátette: miután látható, hogy a menekültek nem akarnak tartósan Vas megyében, illetve Körmenden maradni, most az a feladat, hogy a vonulásukat segítsék, ezért a következő napokban azokon az útvonalakon, amelyeken vonulnak, mobil illemhelyeket állítanak fel, illetve víz, élelmiszer, takaró, melegebb ruházat kiosztásával segítik őket a karitász munkatársai. A karitászosok pénteken Pinkamindszenten segítettek a menekülteknek.

A sajtótájékoztatón Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: felhívást tett közzé a megye településeinek polgármestereihez fordulva, hogy az önkormányzatok is takarók vásárlásával, összegyűjtésével segítsék a körmendi átmeneti gyűjtőpontra érkező menekülteket.

Elmondta, az első száz takarót a megyei önkormányzat nevében személyesen adta át a körmendi rendészeti szakközépiskolában, amely 780 ember befogadására elegendő.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria