Zene-közelben Mórocz Tamás bodajki plébánossal a Magyar Katolikus Rádióban

Kultúra – 2022. július 7., csütörtök | 12:18

Ezúttal Juhász Előd Zene-közelben című műsorát ajánljuk olvasóink figyelmébe, melyet a Magyar Katolikus Rádió július 10-én, vasárnap 17.04-től sugároz. A műsorvezető vendége Mórocz Tamás bodajki plébános lesz, aki szerint a bodajki Segítő Szűzanya kegyhelyének temploma „igazi kincsestár”.

„Több búcsújáróhelyre eljutottam már, bár ebben a témában nem volt bakancslistám. Sorolom, ahogy eszembe jut: Fallóskút, Máriabesnyő, Csíksomlyó, Máriagyűd, a mexikói Guadalupe, aztán Fatima, Lourdes, legutóbb Međugorje. Ezek sorába tartozik Bodajk, ahová a rádiós kollégákkal kirándultunk. Óriási élmény!” – mondja Juhász Előd zenetörténész, tévés és rádiós műsorvezető, szakíró, a hazai zenei ismeretterjesztés közismert alakja a hazai Szűzanya-kegyhely kapcsán.

A kegyhely történetéről a negyvenedik éve felé közeledő Mórocz Tamás plébános így vall: „Az ország legrégebbi zarándokhelye vagyunk, Szent Istvánhoz, a magyar szent családhoz kötődik a mi kultuszunk, és mondjuk is, hogy Szent István nyomába tud lépni a hozzánk érkező. Hiszen ez a történetünk, az eredetlegenda: Szent István éjnek éjjelén a családjával eljön hozzánk, a forráshoz, és kápolnát építtet ott a Szűzanyának. Amikor a kegytemplom alapjait kutattuk, akkor valóban egy középkori templom nyomaira bukkantunk. Egyértelmű, hogy a mai templom falazata egy középkori falrészre épült rá…”

S hogy Juhász Előd miért is ültette soron következő Zene-közelben műsorában éppen a bodajki plébánost mikrofon elé? „Számomra két kivételes plusz élményt is adott a Székesfehérvárhoz közeli Bodajk, a gyönyörű barokk templom és csodásan felújított környezete, a zarándokudvar, a rendház, a pompás kilátású kálvária mellett. Az egyik, hogy a plébános úr remekül orgonál. A másik a templom patinás gyűjteménye, amelyre okkal büszke a zeneértő plébános, ugyanis kiderült, a templom igazi zenei kincsestár, hiszen kották tucatjait őrzi: mintegy 320 eredeti partitúrát a késő barokk korból. Mórocz Tamás mondja: »Ezt úgy kell elképzelni, hogy himnuszok, antifónák, litániák, a zsolozsma tételei, a szentmisék tömkelege van a szekrényekben. Jó részük még bemutatásra vár. Ami engem illet, a zene végigkísérte az életemet. Bodajkra kerülve pedig a Jóisten megadta a kegyelmet, hogy eszköz legyek ennek a zenei anyagnak az összegyűjtésében, őrzésében és bemutatásában.«”

Forrás és fotó: MKR

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria