Cigánypasztoráció a hernádvécsei Jelenlét Pontban

Kishírek – 2023. november 17., péntek | 12:20

A Miskolci Egyházmegye cigánypasztorációja Hernádvécsén szépen kapcsolódik össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Felzárkózó Települések” programjával. Ezen a településen partnerszervezetként a görögkatolikusok a megvalósítás gazdái. Az őszi szünetben Pálházára szerveztek kirándulást a gyerekeknek, akik aznap kisvonattal is utaztak – számolt be az egyházmegye honlapján november 11-én.

Az őszi szünet egyik reggelén húsz lurkó kért a Miatyánk elmondásával balesetmentes napot a Jóistentől. Busszal kirándultak Pálházára, ahonnan az erdei kisvasúttal a végállomásig utaztak. Jelentéktelennek tűnő dolog történt, amikor megérkeztek: az egyik kislány egy rágógumit dobott a fűbe. Nos, ez remek alkalmat kínált arra, hogy a természetről, állatokról, növényekről beszélgessenek, s miközben az egyik felnőtt elmondta, hogy ha ezt egy rigó felcsipegeti a fűből, biztosan elpusztul, a gyerekek máris érzékenyebbé és nyitottabbá váltak az Istenünk által teremtett világunk védelmére.

Rostallón az erdei kiállítás megtekintése után kézműves foglalkozáson vettek részt. Mindenki egyedi, saját bőr karkötőt készíthetett magának. A kísérő felnőttek az otthon maradó kollégákra is gondoltak, számukra is fontak Szabó Péter segítségével. Nagy játszóterezés következett, ami alkalmazkodásra és fegyelemre tanította a gyerekeket, türelmesen ki kellett várni egymást, hogy a különböző eszközöket, hintákat mindannyian kipróbálhassák. Oda-vissza nagy élmény volt a kisvonatozás, ám míg reggel fázósan húzták össze magukon a kabátokat, délután csodálatos napsütésben, kellemes időben élvezték az utat.

A húsleves-sztrapacska-palacsinta ebéd elfogyasztására egy széphalmi étterembe ültek be. A többi vendég nem kis csodálkozására étkezés előtt és után, ahogyan azt már a közösség programjain megszokták, mindannyian keresztet vetettek és imádkoztak. A szépen terített asztalnál volt lehetőség arra, hogy evőeszköz-használatról, illemről, előzékenységről beszéljenek. Ebéd végén egy kislány megállapította: Ez puccos ebéd volt! Ez talán mosolyogni való, mégis ezzel együtt, és az egész napos közös programmal, észrevétlenül is sok tanulással lett kerek a program.

A Jelenlét Pont előtt már várták a szülők az érkezőket. Még le sem szálltak a buszról, a gyerekek már büszkén mutogatták a saját készítésű kis ékszerüket, és kezdték mesélni a nap eseményeit. Emlékezetes marad ez a nap, s öröm a gyermekek és a munkatársak számára is. Köszönet érte a Mennyei Atyának!

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Szöveg és fotó: Oroszné Obbágy Rita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria