A jordán királyi pár és egy haiti alapítvány kapta a 2022-es Zájed-díjat

Kitekintő – 2022. március 3., csütörtök | 14:23

Zájed-díjat vehetett át február 28-án, hétfőn magyar idő szerint délután 14 órakor Abu-Dzabiban II. Abdullah Husszein jordán király és neje, Ránija királyné, valamint a haiti Tudásért és Szabadságért Alapítvány (Foundation for Knowledge and Liberty). A 2022-es elismeréshez Ferenc pápa videoüzenetben gratulált.

Ferenc pápa videoüzenetében a gratuláció mellett annak a kívánságának adott hangot, hogy az elismerés serkentse tovább az egész emberi család egységét és békéjét, és hogy megszilárdítsa a szeretet, a tolerancia és a testvériség értékeit. A díjazottak példája bátorítson másokat is arra, hogy kezdeményezzék a békés együttélés elősegítését, valamint a különböző vallású emberek gyümölcsöző együttműködését az egész emberiség szolgálatában. Jordánia példát mutat a tolerancia, a békés együttélés, a vallásközi párbeszéd és a menekültek befogadása terén, a Tudásért és Szabadságért Alapítvány pedig rengeteget tesz Haiti lakosságának megsegítése érdekében – fogalmazott üzenetében a Szentatya.

A pápa gratulált a jordán királyi párnak, hangsúlyozva, hogy köztudottan nagyszámú menekültet fogadtak be, szorgalmazzák a békés együttélést és a különféle vallási hagyományok közötti párbeszédet, elkötelezik magukat a diszkrimináció elleni küzdelemben, a fiatalok és a nők egyenjogúságáért. II. Abdullah Husszein király és neje, Ránija királyné az emberi testvériség értékeit támogatva hozzájárultak ahhoz, hogy a Jordán Királyság a tolerancia és a békés egymás mellett élés modellje legyen.

A Szentatya azt is kiemelte, hogy a kitüntetés a jordán népnek is szól, mert eltökélten és bátran választotta a béke útját a számos nehézség közepette, és a mérsékelt álláspontot az erőszak elutasításával. Ferenc pápa ezért köszönetet mondott nekik, a Mindenható Isten bőséges áldásáért és boldog és hosszú életért fohászkodva számukra.

A pápa elismeréssel szólt a haiti Tudásért és Szabadságért Alapítvány munkájáról is, amely 1995 óta az alapító Michèle Pierre-Louis (2008 szeptembere és 2009 novembere között Haiti miniszterelnöke – a szerk.) erőfeszítéseinek köszönhetően a közjót szolgálja, védelmezi az emberi jogokat, különösen az oktatáshoz való jogot, illetve köszönetet mondott odaadásukért, amellyel egy emberibb társadalmat akarnak építeni a testvériség értékeire alapozva. A Szentatya megköszönte továbbá, hogy odafigyelnek az új nemzedékekre és képzésükre, hiszen rajtuk keresztül érhető el valódi változás a társadalomban.

Lelkesedésre, találékonyságra van szükség ahhoz, hogy Haitinak is visszaadják a jobb jövő távlatát. A haiti nép túl sokat szenvedett a sok természeti csapás miatt, amelyeket tovább súlyosbítottak a társadalmi problémák és a humanitárius válságok. „Imádkozzunk Haitiért, a sok jó, vallásos emberért, akik annyit szenvednek” – buzdított videüzenetében a pápa.

Az eseményről készült összeállítás Ferenc pápa üzenetével az alábbi videóra kattintva tekinthető meg angol, illetve olasz nyelven és felirattal:

2019. február 4-én az Egyesült Arab Emírségekbe látogató Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja, Ahmad et-Tajjeb az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá az emberi testvériségről a világbéke és a békés együttélés érdekében. Nemrég tartották az e dokumentum megszületését ünneplő emberi testvériség második világnapját, most pedig kiosztották az idei Zájed-díjat, melyet 2019 óta az emberiség fejlődéséért és a békés együttélés elősegítéséért munkálkodó személyeknek ítélnek oda Zájed bin Szultán al-Nahján sejk emlékére, aki 1971-ben megalapította az Egyesült Arab Emírségeket. A kitüntetéssel azok előtt tisztelegnek, akik elkötelezik magukat az igazságosság, a szolidaritás és a testvériség mellett.

A dokumentumban foglaltak megvalósítását egy bizottság is segíti, amelyet 2019 augusztusában hoztak létre. A bizottság olyan kezdeményezéseket támogat, amelyek gyakorlatba ültetik a közös nyilatkozatban megfogalmazott célkitűzéseket;  a vallási vezetők és a nemzetközi szervezetek vezetői számára regionális és nemzetközi szinten is találkozókat szervez; igyekszik előmozdítani a kölcsönös tisztelet és a békés együttélés jegyében hozott intézkedéseket. A bizottság továbbá felügyeli az Ábrahám családja házat, a Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb történelmi abu-dzabi találkozójának emléket állító múzeumot.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria