A média először közvetítette Kubában a Cobrei Szűzanya ünnepén celebrált misét

Kitekintő – 2020. szeptember 10., csütörtök | 17:45

A kubai állami televízió közvetítette az ország védőszentje, a Cobrei Szűzanya (Virgen de la Caridad del Cobre) tiszteletére celebrált ünnepi liturgiát, melyet szeptember 8-án reggel a Santiago de Cubától nem messze található El Cobre kisvárosban mutattak be. Kubában a kormányzati média eddig még sohasem közvetített vallási eseményeket, ez tehát egy új korszak kezdetét is jelzi.

A szentmisét, melynek főcelebránsa Santiago de Cuba érseke, Dionisio García volt, a kubai állami televízió egyik országos csatornája közvetítette az esti órákban az Egyház és az állam együttműködésének szellemében, hogy a vallási szertartás minél több hívőhöz juthasson el a koronavírus-járvány idején is.

Az érsek az előző héten jelentette be, hogy a Szűzanya ünnepnapjára szervezett rendezvényeket a járvány miatt az egészségügyi előírásoknak megfelelően bonyolítják le. A cobrei bazilikában bemutatott szentmisén a hívők szűk csoportja vett csak részt.

A tartományi rádiók minden egyházmegye püspökének imáját is sugározzák múlt vasárnap óta a Cobrei Szűzanya iránti tisztelet megnyilvánulásaként. Védőszentjük ünnepéhez minden évben kubai hívők ezrei csatlakoznak.

A Szűzanyát a kubaiak „Mambisá”-nak is nevezik, ugyanis a függetlenségi háborúban a harcosok (mambises) hozzá imádkoztak, s az elbeszélések szerint egy őt ábrázoló szentképet vittek magukkal a csatákba. 1916-ban XV. Benedek pápa nyilvánította Kuba védőszentjévé.

Kuba (Kubai Köztársaság) karibi szigetország; területéhez Kuba szigetén túl – mely a Nagy-Antillák legnagyobb tagja – hozzátartozik még 1600 kisebb szárazulat is (területe így összesen 110 861 km²).

Az egykori spanyol gyarmat ma a legnépesebb karibi ország, majdnem 11,5 millió lakossal, egyben a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama.

A Római Katolikus Egyházhoz a lakosság 55-60%-a tartozik; ez az arány a térségben alacsonyak számít. A havannai érsekség adatai szerint az országban található 650 templomban 340 pap és 600 szerzetes szolgál.

A protestánsok száma hozzávetőleg 300 ezer, legnagyobb felekezetük az Isten Gyülekezetei 100 ezer hívővel. Kevésbé jelentős a gyarmati időkben a rabszolgák körében kialakult santería (szantería) vallás, amely részben keresztény, részben afrikai törzsi gyökerű; mára minden népcsoportból vannak követői. (Forrás: Wikipédia)

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria