A török elnök elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Kitekintő – 2020. július 10., péntek | 16:58

Recep Tayyip Erdoğan török elnök rendeletet adott ki július 10-én, pénteken a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására vonatkozóan.

Az elnöki rendelet egy órával azt követően látott napvilágot, hogy a török legfelsőbb közigazgatási bíróság a nemzetközi felszólítás ellenére semmisnek minősítette az 1934. november 24-i török minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia egykori ortodox bazilika múzeummá alakításáról rendelkezett.

Ezzel megnyílt az út az előtt, hogy a világörökséghez tartozó isztambuli épületet ismét mecsetté alakítsák át.

A vonatkozó kérelmet 2016-ban egy konzervatív török egyesület nyújtotta be a bíróság szerepét betöltő Államtanácshoz (Danistay). A per első tárgyalására idén július 2-án került sor.

Erdoğan a szöveget hivatalos Twitter-fiókján is közzétette. A rendelettel a világörökséghez tartozó isztambuli épület irányítása a török vallásügyi hivatalhoz került.

A török államfő péntek este helyi idő szerint pontban 20 óra 53 perckor televíziós beszédet tart. A 20 és az 53 párosítása vélhetően a 2053-as esztendőre, tehát Konstantinápoly bevételének jövőbeni 600. évfordulójára utal.

A közigazgatási bíróság szerepét betöltő Államtanácson a pénteki döntést megelőzően, május végén az Isztambul bevételének 567. évfordulóján tartott kormányzati megemlékezés keretében egy Korán-részlet is elhangzott az épületben, ami a görög kormány rosszallását váltotta ki.

Ankara az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy az épület sorsáról a törökök szuverén joga dönteni, és jelezte: az Államtanács döntése alapján fognak eljárni a kérdésben.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria