Az amerikai püspökök elítélik a katolikus szobrok és épületek elleni vandalizmust

Kitekintő – 2020. július 24., péntek | 17:46

Felgyújtott templomok, megrongált vagy lefejezett Krisztus- és Szűz Mária-szobrok. Az Egyesült Államokban növekszik a katolicizmus épületei és jelképei ellen elkövetett rongálások száma. Az aggasztó helyzetre az amerikai püspöki konferencia két főpásztora nyilatkozatban reagált.

Thomas G. Wenski, Miami érseke és Paul S. Coakley, Oklahoma City érseke a vallásszabadság, valamint az igazságosság és az emberi fejlődés püspöki bizottságának elnökei az USA-ban jelenleg tapasztalható katolicizmusellenes incidensekkel kapcsolatban kijelentették:

Ezeket a cselekményeket akár zavarodott egyének követik el, akik segítségért kiáltanak, akár a gyűlölet ügynökei, akiknek a megfélemlítés a céljuk, támadásaik mindenképpen egy gyógyulásra szoruló társadalom jelei.”

„Olyan cselekedetekről van szó, amelyekben az elkövetés ténye világos, a motiváció azonban nem.” „Míg próbáljuk megérteni a szeretet és az önzetlen odaadás szent jelképei pusztításának okát, imádkozunk mindazokért, akik ezt okozták, és továbbra is éberek maradunk velük szemben.”

A főpásztorok rámutatnak, hogy „az Egyesült Államok jelenleg egy sajátos kulturális konfliktust él meg”. „A jövő felé vezető útnak az együttérzésen és a megértésen keresztül kell haladnia, amelyeket Jézus és Szűz Mária tanított és gyakorolt.” „A pusztítás helyett inkább szemléljük ezeket az ábrázolásokat, amelyek Isten szeretetét képviselik. Az Úr példáját követve a zűrzavarra megértéssel, a gyűlöletre szeretettel válaszolunk” – buzdítanak az amerikai érsekek nyilatkozatuk végén.

A főpásztorok levelükben azokra a vandál cselekményekre utalnak, amelyek az utóbbi időszakban az Egyesült Államok különböző régióiban történtek. A legismertebb incidensre júniusban került sor, amikor San Franciscóban ledöntötték Szent Junípero Serra szobrát a rasszizmusellenes tüntetések során, amelyek az afroamerikai George Floyd halála után kezdődtek. A vandalizmus tettei közé sorolható a július 18-án New Yorkban, a bloomingburgi Szűz Mária mennybevétele elnevezésű templomban történt eset is, ahol a meg nem született gyermekeknek szentelt emlékművet döntötték le, amelyen Izajás próféta szavai voltak olvashatók. Ezt megelőzően július elején Illinois állam Rockford településén a Szent Bernadett-plébánia feszületét tették tönkre kalapáccsal. Július közepén egy montanai síkomplexumban Krisztus szobrát barna festékkel mocskolták be, és „Lázadjatok” feliratú transzparensekkel fedték be.

Július 3-ra virradó éjjel az Indiana állambeli Gary településen lefejeztek egy Szűz Mária-szobrot a Szent Anna-plébánián. Az utóbbi hetekben más vandál cselekményeket is regisztráltak katolikus istentiszteleti helyek ellen: gyújtogatásokat, szoborlefejezéseket és grafitiket. Ezek közül a legsúlyosabb a Los Angeles-i Szent Gábriel missziós templom felgyújtása volt, amely az egyik legrégebbi istentiszteleti hely az Egyesült Államokban, Szent Junípero Serra alapította 1771-ben. Az elmúlt két hétben Florida, Tennessee, New York és Colorado államokban is megrongáltak Jézust és Szűz Máriát ábrázoló szobrokat. Miamiban a Krisztus-szobor lefejezése kapcsán Thomas G. Wenski, a város érseke azt kérte a rendőrségtől, hogy az elkövető utáni nyomozást kezeljék a Katolikus Egyház és a hit iránti gyűlöletből elkövetett cselekményként. A Jó Pásztor-plébánia vezetője, ahol a bűncselekmény történt, kijelentette: „Látván, hogy mi történik az országban, feltételezhetően szándékosan elkövetett cselekedetről van szó, de nem lehetünk száz százalékig biztosak benne.” A vandál cselekmény után a plébánia hívei elhelyeztek egy transzparenst a helyszínen „Isten győz a gonosz felett” felirattal.

Más katolikus szobrokat is megrongáltak a tüntetők Kalifornia és Missouri államokban. Bostonban felgyújtottak egy Szűz Mária-szobrot, Brooklynban pedig „bálvány” feliratot festettek a Szűzanyát ábrázoló szoborra. Míg a szobrok elleni támadásokat Kaliforniában nyilvánvaló politikai irányultságú, nagyszámú csoportok követték el a nyilvánosság előtt, a Krisztus- és Szűz Mária-szobrok ellen végrehajtott más atrocitások elkövetői egyelőre ismeretlenek – hangsúlyozza a Catholic News Agency portál.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

 2020.07.17 Missione San Gabriele. Foto del incendio 11 luglio, con il vescovo Mons. David O’Connell, Vescovo ausiliare della regione pastorale di San Gabriele. Vandálok felgyújtották a Szent Gábor missziós templomot Los Angelesben.