Az argentin egyház felszólalt a szerencsejátékok legalizálása ellen, a szegények védelmében

Kitekintő – 2022. január 12., szerda | 15:37

A szerencsejátékok engedélyezése a szegények kizsákmányolása – jelentette ki az argentínai córdobai érsekség szociális kérdésekkel és függőséggel foglalkozó testülete december végén arra reagálva, hogy a tartományi törvényhozás a szerencsejátékok és az online fogadások legalizálására készült.

Az egyházi testület súlyos aggodalmát fejezte ki, hangsúlyozva, hogy ez a lépés egy olyan üzletágat támogatna, amely a leggyengébbek törékenységéből húz hasznot, holott az államnak az a feladata, hogy védje a gyengéket.

A pasztorációs bizottság elutasítja azt az ürügyet, hogy az államhoz befolyó bevételek egy részét szociális támogatásra, illetve a szerencsejáték-függőség megelőzését vagy kezelését célzó programokra fordítanák. „Ez olyan, mintha a szegényeknek adnának részesedést abból, amit korábban elvettek tőlük, hogy egy köztes személy vállalkozása nyereséges legyen.

A szerencsejátékok legalizálása a szerencsejátékok ösztönzését jelenti.”

A Fides hírügynökségnek is elküldött közlemény megkérdőjelezi a törvénytervezetnek tulajdonított „pedagógiai célzatot” is, és ismét kiemeli, „a munka kultúráját kell előmozdítani, nem a szerencsejátékot”. Egy olyan országban, ahol a gyerekek és kamaszok 60 százaléka szegénységben él, „mielőbb ki kell dolgozni olyan javaslatokat, amelyek a tisztességes munka lehetőségeit teremtik meg, és amelyek a munka és az elkötelezettség kultúráját építik. Ez a törvényjavaslat egyértelműen az ellenkező irányba megy”.

Végül pedig a córdobai főegyházmegye testülete arra kérte a törvényhozókat, felelősségteljes hozzáállást tegyenek magukévá a közjó érdekében, kreatív kezdeményezésekkel álljanak elő, és olyan lépésekkel, amelyek növelik a munkalehetőségeket. Remélik, hogy együtt dolgozhatnak majd annak érdekében, hogy javuljon az állampolgárok, különösen a szegénységben élő gyermekek és serdülők életminősége.

*

A córdobai tartományi törvényhozók a december 30-i hírek szerint elfogadták a törvényjavaslatot, amely az online szerencsejátékok szabályozását írja elő Córdoba tartományban: megszavazták az online szerencsejáték-engedélyek nyilvántartását, ugyanakkor a szerencsejátékosok hozzáférésére vonatkozóan tilalmakat is megállapítottak, ami többek között a kiskorúak kizárását célozza. A rendelet szövege szerint a cél az online szerencsejátékok szabályozása, valamint „az állammal való együttműködés az illegális szerencsejátékok felderítésében és felszámolásában, a csalás és a bűnözés üldözésében”.

A törvényjavaslat társszerzője azt hangsúlyozta: nem tömeges és ellenőrizetlen engedélyezésről van szó.

Magyarországon ma 1,5-2 millió ember játszik szerencsejátékot, és ebből közel 200 ezer játékfüggőségben szenved. Többek között a Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatához lehet fordulni segítségért.

Forrás és fotó: Fides.org; Pastoralessocialescba.org.ar; Prensa.cba.gov.ar

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria

Lottózó