Az orosz ortodox egyház sajnálatát fejezte ki a Hagia Sophia mecsetté alakítása miatt

Kitekintő – 2020. július 11., szombat | 16:37

Az orosz ortodox egyház sajnálatát fejezte ki július 10-én, pénteken amiatt, hogy a török hatóságok nem hallották meg aggályait azzal kapcsolatban, hogy múzeumból mecsetté nyilvánítják az isztambuli Hagia Sophiát; illetve a döntés várható következményei miatt.

Ezt Vlagyimir Lejgoda, a moszkvai patriarkátus szinódusi közönségkapcsolati és médiaosztályának vezetője jelentette ki a TASZSZ orosz hírügynökségnek. „Nagyon sajnálatos, hogy az orosz ortodox egyház és más ortodox egyházak hangját nem hallották meg. Ez a döntés sajnos nem irányul a meglévő ellentétek kibékítésére, hanem ellenkezőleg, még nagyobb megosztottsághoz vezethet, amiről Kirill pátriárka július 6-án nyilatkozatot tett” – mondta Lejgoda.

A török államtanács július 2-án a nemzetközi felszólítás ellenére semmisnek minősítette az 1934. november 24-i török minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia egykori ortodox bazilika múzeummá alakításáról rendelkezett. Recep Tayyip Erdoğan török elnök ezt követően elrendelte, hogy a világörökség részét képező isztambuli épületet ismét mecsetté alakítsák át.

Kirill orosz ortodox pátriárka július 6-án, hétfőn nyilatkozatban szólította fel a török vezetést arra, hogy tanúsítson józanságot, és őrizze meg „a keresztény kultúra egyik legjelentősebb remekműve” és „a világ keresztényeinek milliói számára szimbolikus templom” semleges státusát, hozzájárulva ezzel Oroszország és Törökország kapcsolatainak további fejlődéséhez, valamint a vallásközi béke és egyetértés megerősítéséhez. A pátriárka rámutatott, hogy a 6. században épített bazilika különösen sokat jelent mind az egyetemes, mind az orosz ortodox egyház és kultúra számára, és az orosz nép hagyományosan „keserűséggel és felháborodással” fogad minden olyan kísérletet, amelynek célja a konstantinápolyi egyház ezeréves lelki örökségének „megalázása vagy lábbal tiprása”.

„A Hagia Sophia fenyegetettsége egyúttal fenyegetést jelent az egész keresztény civilizáció, vagyis szellemiségünk és történelmünk számára – hangsúlyozta Kirill pátriárka. – Minden civilizált állam kötelessége, hogy megőrizze az egyensúlyt, hogy összebékítse, ne pedig kiélezze az ellentéteket a társadalomban, s hogy összehozza, ne megossza az embereket.”

Hilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályának vezetője a Rosszija 24 állami hírtelevízióban kijelentette: a Hagia Sophia státusának megváltoztatására irányuló minden törekvés a törékeny felekezet- és vallásközi egyensúly megbontásához vezet.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria