Elhunyt Carlos Amigo Vallejo bíboros, Sevilla nyugalmazott érseke

Kitekintő – 2022. április 28., csütörtök | 20:40

Ferences szerzetes, 27 évig a sevillai főegyházmegye érseke, korábban a marokkói Tanger főpásztora is volt. Több alkalommal próbált közvetíteni a Maghreb-országok és Spanyolország között. Carlos Amigo Vallejo bíboros április 27-én, szerdán 87 éves korában hunyt el Spanyolországban.

Carlos Amigo Vallejo bíboros a guadalajarai egyetemi kórházban halt meg szívelégtelenségben egy tüdőműtét következtében. Halálával a bíborosi kollégium tagjainak száma 209-re változott, akik közül 117 a pápaválasztó, és 92 a nem választó. Sevilla emeritus érseke 27 évig, 1982–2009 között állt egyházmegyéje élén.

A spanyol főpásztor Medina de Riosecóban, Valladolid tartományban született 1934-ben. A Valladolidi Egyetemen kezdte meg orvosi tanulmányait, amit hamarosan abbahagyott, mert belépett a ferences rend noviciátusába. Pappá szentelését követően filozófiát tanult Rómában. Madridba kerülve pszichológiát tanult és gyógypedagógiai központokban tanított. Tudományfilozófiai és antropológiai kurzusokat tartott. 1970-ben a santiagói ferences tartomány provinciálisává nevezték ki.

Carlos Amigo Vallejo 1973 és 1982 között a marokkói Tanger érsekeként szolgált. Elsősorban a vallásközi párbeszéd és az ökumenizmus foglalkoztatta. Püspöksége idején kezdeményezték a diplomáciai kapcsolatok felvételét a Szentszék és az afrikai ország között. Elősegítette a muszlim nők társadalmi helyzetének javítását szolgáló központok létrehozását, és részt vett a keresztény, a muszlim és a zsidó közösségek közötti kapcsolatok fejlesztésében. Több alkalommal közvetített a Maghreb-országok és Spanyolország közötti problémák megoldásában is. Tagja volt a Pápai Latin-Amerika Bizottságnak és az Egészségügy Pápai Tanácsának. Szent II. János Pál pápa 2003-ban kreálta bíborossá.

*

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött a sevillai és a tangeri híveknek, valamint a Kisebb Testvérek Rendjének. Méltatta az elhunyt bíboros odaadó és hűséges szolgálatát, és a Montserrati Miasszonyunk közbenjárását kérte Carlos Amigo Vallejo lelki üdvéért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria