Legyen ránk jegyezve orcád világossága – Európai keleti katolikus püspökök találkozója Calabriában

Kitekintő – 2018. június 18., hétfő | 16:42

„Legyen ránk jegyezve orcád világossága, hogy meglássuk benne a megközelíthetetlen fényt” – ez volt a mottója az európai keleti katolikus püspökök idei találkozójának, melyet Donato Oliverio, a lungrói eparchia püspöke meghívására Calabriában rendeztek meg június 14. és 17. között.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozó megszervezésében az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) is segítséget nyújtott. A térség fővárosában, Cosenzában gyűlt össze a mintegy negyven püspök, és innen látogatták meg az egyházmegye több települését. Az olasz-albán bizánci katolikus egyházmegyét, a lungrói eparchiát XV. Benedek pápa alapította 1919. február 13-án, s ez a rendezvény már a centenáriumi ünnepségsorozat első, előkészületi eseménye volt.

A találkozó címe ez volt: Egy Keleti Egyház arca: teológia – sajátos jog – liturgia. Az e központi témáról szóló előadások megvilágították az Európában működő keleti katolikus egyházak jelenkori életének és feladatainak különböző szempontjait. A találkozó lehetővé tette, hogy a résztvevők imádságban hordozzák azokat a szenvedéseket, melyeket sok keleti katolikus hívő napjainkban átél: az ukrajnai háború drámáját, a keleti egyházak nehézségeit, melyek közepette megélik Krisztus evangéliumát.

A program június 14-én este ünnepi vecsernyével kezdődött a hívek részvételével Lungróban, a Myrai Szent Miklós-székesegyházban. Jelen voltak Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációja prefektusa; Angelo Bagnasco bíboros, a CCEE elnöke; Calabria püspökei; a helyi közélet vezetői; valamint Emil Paul Tscherrig érsek, Olaszország nunciusa is, aki tolmácsolta Ferenc pápa üzenetét a találkozó résztvevőinek. A Szentatya „üdvözölte ezt a reményteli törekvést, mely a keleti katolikus egyházak önazonosságának és küldetésének elmélyítésére irányul”, valamint örömét fejezte ki, hogy ezek a napok „segítik az egység és a közösség kötelékének erősödését a pásztorok között, erőteljes és bátor ösztönzést adva ezzel az európai kontinens újraevangelizálására”.

A jelen lévő püspökök a „Keleti Egyház arcát” történelmi, liturgikus, egyházjogi és ökumenikus szempontok alapján vizsgálták. Az előadások és az azokat követő eszmecserék rámutattak arra, hogy egy keleti katolikus egyház – a II. vatikáni zsinat szellemében – csakis a saját identitásának megértése és az ahhoz való erős kötődés által válik képessé a még hitelesebb és erőteljesebb tanúságtételre. A lelkipásztori életben is ezáltal kínálhat megfelelő és hatékony megoldásokat Európa problémáira, miközben mások számára is hozzáférhetővé teszi az Egyetemes Egyház szívében élő Keleti Egyház kincsestárát.

A Keleti Egyház arcáról elmélkedve tudatosulhat, melyek az egyes közösségekben jelen lévő lelki kincsek és lelkipásztori lehetőségek, melyeket az egész Egyház közös kincseivé tehetnek. Az európai keleti katolikus egyházak nem zárkóznak be, sőt nyitottak mások problémáira, kiemelten a sok üldözött keresztény szenvedésére, különösen a Közel-Keleten élőkére, akik napjainkban is a vértanúk vérével hitelesített hitet élik. Ennek jegyében a találkozón részt vevő püspökök csatlakoznak a július 7-re meghirdetett ökumenikus béketalálkozóhoz, melyet Bariban rendeznek, és amelyen Ferenc pápa is jelen lesz. Közösen kívánják kifejezni vágyukat, hogy legyen végre béke és igazság azon a földön, melyet a mi Urunk annyira szeretett, amelyet meg is látogatott, de amely hosszú ideje a vértanúság és az erőszak földje, ahol eltűnik az emberi méltóság, s fölváltja helyét a helyi és világhatalmak egyéni érdekeinek versengése.

A találkozó a közös szellemi munkán túl lehetőséget adott, hogy Calabria néhány fontos zarándokhelyét is fölkeressék a püspökök. Meglátogatták Paolai Szent Ferenc kegyhelyét, aki egész Calabria és a tengereken hajózók védőszentje, Rossanót, ahol az egyházmegyei múzeumban őrzik a híres, 6. századból származó úgynevezett vörös kódexet.

Két lungrói parókián is celebráltak a püspökök Szent Liturgiát: Frascinetóban, az Istenszülő elszenderedése-templomban és San Demetrio Coronában, a Szent Demeter nagyvértanú tiszteletére épült templomban. A találkozó június 17-én, vasárnap zárult a lungrói Szent Miklós-székesegyházban celebrált liturgiával. A szertartások alkalmat adtak arra is, hogy a püspökök a helyi közösségekkel együtt imádkozhassanak görög, olasz és albán nyelven.

A találkozóval kezdődött meg a lungrói eparchia centenáriumi ünnepségsorozata. A résztvevők megtapasztalhatták az ötszáz éve itt letelepedett albán nép erős ragaszkodását nyelvéhez, kultúrájához, hagyományaihoz, valamint erős hitét, Istenhez való ragaszkodását.

Forrás és fotó: Görögkatolikus Metropólia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria