Zarándoklatra indul az Iszlám Állam fegyveresei által megcsonkított Mária-szobor

Kitekintő – 2021. június 10., csütörtök | 17:57

A Szükséget Szenvedő Egyház nemzetközi katolikus segélyszervezet kezdeményezésére a Ninivei-fennsíkról Olaszországba érkezik egy Szűz Mária-szobor, amelyet az Iszlám Állam dzsihadistái az iraki háború idején szentségtelenítettek meg. Országjáró útja június 13-án kezdődik az észak-olaszországi Giussanóban.

Személyesen vagy online közvetítésen keresztül minden egyes állomáson iraki papok tesznek tanúságot a hazájukban átélt háború szörnyűségeiről, a helyi és nemzetközi keresztény közösségek szenvedéseiről, életéről, reakcióiról, a jelenlegi, valamint a várható, jövőbeli helyzetről.

A Mária-szobor útra kelésének kezdeményezője, Alessandro Monteduro, a Szükséget Szenvedő Egyház olaszországi igazgatója elmondta: az esemény erősíteni fogja az olasz és az iraki keresztény közösségek közötti kapcsolatot.

Mély nyomot kíván hagyni az emberek emlékezetében a történelem e szörnyű eseményéről, hogy arról senki se feledkezzen meg, valamint a megbocsátás és kiengesztelődés üzenetét is hordozza.

A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet célja az olaszországi Mária-szobor zarándoklatával az emlékezet életben tartása, amely megőrzi az egész keresztény közösség szenvedéseit a szobor megcsonkított és megszégyenített mivolta által. Ez a hit megerősítését és a keresztényüldözők áhított megtérését is szolgálja – fogalmazott Alessandro Monteduro, a pápai jogú nemzetközi segélyszervezet olaszországi igazgatója.

*

A Szentatya iraki látogatása alkalmával Erbílben, március 7-én a stadionban bemutatott szentmisén is ott állt egy hasonló módon megcsonkított, sebeket hordozó Mária-szobor, amelynek ugyancsak az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei vágták le a fejét és a kezét.

Papa Francesco in preghiera davanti alla Vergine di Karemlesh, all'inizio della Messa ad Erbil, il 7 marzo 2021

Az Iszlám Állam 2014-től óriási pusztítást végzett Szíriában és Irakban. A Ninivei-fennsíkot 2017-ben szabadították fel a terrorszervezet uralma alól.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria