Urbán Erik, az erdélyi ferencesek provinciálisa lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka

Külhoni – 2023. május 19., péntek | 20:08

Május 27-én lesz az idei pünkösdi fogadalmi búcsú Csíksomlyón. Az ünnep főcelebránsa Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, szónoka Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa lesz.

„Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!” – az idei búcsú jelmondatát Assisi Szent Ferenc egyik imájából választották abból az alkalomból, hogy idén van a 800. évfordulója annak, hogy a ferences rend pápai jóváhagyást nyert.

A csíksomlyói Mária-kegyhely őrei, az erdélyi ferencesek azt kívánják: „A csíksomlyói búcsún való találkozás Édesanyánkkal hozzon a lelkünkben is változást. Töltsön el minket hittel, reménnyel és szeretettel. Rakjuk le bűneink terhét, hogy a Szentlélek tüze felperzseljen bennünk mindent, ami Isten akaratával ellenkezik, világosítsa meg életutunkat, melegítse szívünket-lelkünket, adjon édes vigasztalást mindazoknak, akik az élet súlyos keresztjét cipelik. Nézzünk a Szűzanyára! Aki folytonosan ránéz, nem fogja eltéveszteni a helyes utat.”

A fogadalmi búcsú főcelebránsa Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, ünnepi szónoka Urbán Erik, az erdélyi ferencesek provinciálisa lesz. Az idei csíksomlyói búcsún részt vesz Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend miniszter generálisa, Albert Schmucki OFM definitor generális, illetve Felföldi László pécsi megyéspüspök, Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök és Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök is.

PROGRAM

Május 26., péntek

– 18 órától nyitó szentmise, amelyet ünnepi rózsafüzér követ.
– péntekről szombatra virradóra virrasztás lesz a kegytemplomban

Május 27., szombat

– 7.30: szentmise a kegytemplomban
– 10.00 órától: ünnepélyes rózsafüzér a Hármashalom-oltárnál
– 10.30: a kegytemplom előtti térről elindul a kordon a nyeregbe
– 12.30: ünnepi szentmise a Hármashalom-oltárnál
– 17.00: csángó mise a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, amelyet Mariut Felix forrófalvi plébános mutat be
– 18.00: pünkösdi vigíliai szentmise a kegytemplomban
– szombatról vasárnapra virradóra virrasztás lesz a kegytemplomban

Május 28., pünkösdvasárnap, a Szentlélek eljövetele

– szentmisék a kegytemplomban: 7.00, 8.00, 10.30 és 18.00 óra
A 10.30-kor kezdődő szentmise szónoka Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend miniszter generálisa lesz. Ünnepi üzenetét olasz nyelvről Orbán Szabolcs ferences fordítja.

– 16.00: a legfőbb ferences elöljáró a Ferences Nagycsalád tagjaival találkozik, többek között a fiatalokkal is.

A részvételi szándék jelzése a Ferences programok Facebook-oldalon található űrlap kitöltésével lehetséges. Az is részt vehet a találkozón, aki előzetesen nem regisztrál, de az űrlap kitöltése segíti a szervezőket.

Május 29., pünkösdhétfő

– szentmisék a kegytemplomban: 8.00, 10.30 és 18.00 óra

A búcsúra való lelki felkészülésben segíthet a Csíksomlyó üzenete kegyhelylap, a Liturgikus és programfüzet, illetve egyéb kiadványok, amelyek megvásárolhatók a csíksomlyói kegyhely kegytárgyüzletében.

A zarándokok figyelmébe ajánlják a Csíksomlyó nevű telefonos alkalmazást is.

Forrás és fotók: Erdélyi Ferencesek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria