900 évvel ezelőtt választották Cluny apátjává Petrus Venerabilist

Kultúra – 2022. augusztus 22., hétfő | 16:50

Petrus Venerabilis 1122. augusztus 22-i megválasztását követően a clunyi bencés közösség megreformálásának szentelte életét. Harmincesztendős volt ekkor. Kortársai Szent Bernát és Szent Norbert voltak. 1156. december 25-én halt meg Clunyben; boldogként tisztelik, emléknapját a clunyi apátokéval együtt május 11-én tartja a bencés konföderáció.

Petrus hamarosan ismert és elismert nemzetközi közéleti szereplő lett, sok országban töltött be diplomáciai küldetést. Jelentőségét mutatja, hogy számos egyházi zsinaton vehetett részt és vállalt fontos szerepet. 1134-ben, a Pisai Zsinaton sikerült megakadályoznia az egyházszakadást, hasonlóképpen járt el az 1147-es Reimsi Zsinaton is. Petrus apát menedéket nyújtott Pierre Abélard-nak, miután a Sensi Zsinat elítélte tanait, Abélard halálakor pedig személyesen oldozta fel őt, Héloïse kérésére.

Hosszú tanulmányutat tett Hispániában, ahol számos magas rangú muszlim, illetve zsidó tudóssal tanult együtt, valamint támogatta a Koránt fordító, a clunyi kongregációba tartozó bencéseket (Toledói Péter, Poitiers-i Péter, Karinthiai Herman). Maga a fordítás 1143-ban látott napvilágot. A Korán-fordítás hamarosan elterjedt olvasmány lett a bencések között. Petrus Venerabilis szerepe kiemelkedő volt az iszlám és a judaizmus megismerésében.

XVI. Benedek pápa 2009. október 15-én, Petrus Venerabilisről szóló katekézisében arról értekezett, hogy az egykori apáthoz hasonlóan a keresztényeknek a megértést és a békét kell keresniük.

Összeállította: Hirka Antal OSB

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Wikipedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Léon-Marie-Joseph Billardet: Petrus Venerabilis, Cluny apátja (olaj, vászon,19. sz. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam))