A Szép, az Igaz és a Jó – Szeptember 17. és 25. között újra Ars Sacra Fesztivál

Kultúra – 2022. szeptember 10., szombat | 14:20

Az impozáns, tetején parkosított városligeti Néprajzi Múzeumban tartották meg a szervezők, Dragonits Márta, Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona a XVI. Ars Sacra Fesztivál sajtótájékoztatóját.

Hosszas lépcsőzés után juthattunk el (ámbár ha kell, van lift is a házban) a Méta terembe ahol az eseményre készülődtek a meghívottak és a vendéglátók.

Az Ars Sacra Fesztivál 16. évéhez érkezett, idén a mottó: „Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket.” János evangéliumából származik, azt gondolták a szervezők, arra hívnak, hogy ebben a békétlen világunkban valóban úgy szeressük egymást, ahogy Jézus szeretett minket. Jézus úgy szeretett minket, hogy a szegényeket megetette, a betegeket meggyógyította, és feltámadása után sem azt mondta tanítványainak, hogy „Fiúk, hol voltatok? Ez nem volt szép!”, hanem az átszúrt kezébe tüzet rakott és halat sütött nekik. Ez igazán jó példa a számunkra.

Az Ars Sacra Fesztivál gyökerei Párizs, Bécs, Brüsszel és Lisszabon után a Budapesten megrendezett, 2007. évi Városmisszióhoz nyúlnak vissza. Gyönyörű ívet írt le az első 15 év a tavalyi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig – hívta fel a figyelmet Dragonits Márta.

Azt látjuk – folytatta –, hogy az emberek éheznek az igazra, a szépre és a jóra. Úgy tűnik, hogy a mi kis kezdeményezésünket túlnőtte ez a fesztivál, amely másfél évzed során mára Európa több nagyvárosából bekapcsolódó rendezvényekkel bővült. Az Ars Sacra Fesztivál célja az, hogy a kultúra mélyén lévő szakralitást a felszínre hozza a művészetek segítségével.

A művészet ugyanis, ha igazi, bensőleg a sajátosan vallásos kifejezési formákon túl is közel van a hit világához, annyira, hogy olyan időszakokban, amikor a műveltség elfordul az Egyháztól, a művészet hidat képez a vallásos élményekhez.

Ezt II. János Pál pápa írta a művészekhez írott levelében.

Az európai kultúra a hitből épült fel. Kultúránkban a remény jelei felfedezhetők, ha a hit meg is gyengült. Több olyan kezdeményezéssel találkoztunk a közelmúltban, ahol a művészek, befolyásos vezetők és a média is összefogott egy olyan kulturális átalakulás érdekében, amely elősegíti a közjót, az egyetemes értékeket és az emberek találkozását. Például augusztusban tartott csúcstalálkozót Rómában a Vitae Global Foundation (Élet Globális Alapítvány) épp ezzel a célkitűzéssel. Ezen a találkozón Ferenc pápa is részt vett és azt hangsúlyozta, hogy a művészek a szépség őrzői, a találkozás kultúrájának nagykövetei és az egész emberiség számára a remény tanúságtevői.

Az Ars Sacra Fesztivál 2022-ben több mint tíz művészeti ágban, nyolcvan településen, mintegy négyszáz programban valósul meg. Kiemelt programjaink közül Maria de Faykod szobrász, a magyar származású, Franciaországban élő művész kiállítását emelném ki. A lourdes-i kegyhely keresztútjához készült nagyméretű fotóit a Szent István-bazilika altemplomában állították ki. Azért különleges ez a keresztút, mert nem ott ér véget, hogy Jézust sírba helyezik, hanem ott, hogy Jézus feltámad. Igazából ez az üzenete az egész Ars Sacra Fesztiválnak is, van reményünk és jövőnk: ebből a feltámadásból az egész életünkön keresztül tudunk erőt meríteni.

Itt az ősz, szeptember 17-én elkezdődik a kilenc napos Ars Sacra Fesztivál, az „őszi kultúraszüret” – hallhattuk a megnyitón Dragonits Mártától, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnökétől.

Toroczkay Ilona a kiemelt programokat ismertetve így fogalmazott: „Istenről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni; mi a művészet nyelvén szeretnénk, és úgy próbáljuk ezt megoldani, hogy elsősorban a legjobb művészeket és a legjelentősebb művészeti alkotásokat igyekszünk bemutatni, ezért vannak a kiemelt programok. Ezek száma évente úgy huszonöt-harminc, de ennél persze sokkal több programunk van.”

Megtudhattuk azt is, hogy sok-sok különlegességet tartogat az idei fesztivál. Például a legújabb és máris világhírűvé vált magyar koncerthelyszín, a Magyar Zene Háza ad teret a tehetséges ifjú zongoraművész, Ránki Fülöp előadásának, aki Kodály Zoltán ritkán hallható, zongorára írott összes művét játssza el nagy zeneszerzőnk születésének 140. évfordulója alkalmából.

Először lép fel a fesztiválon a fiatal Jazzation acappella együttes, és a patinás Makám együttessel is első alkalommal találkozhatunk. Lackfi János irodalmi estjén most először fellép lánya is, aki énekel, Bogányi Gergely pedig testvérével, Bogányi Bernadett fuvolaművésszel játssza saját szerzeményét.

A sok programot nem is lehet itt mind ismertetni, annyi van, a Papageno című kiadvány különszámában és a fesztivál honlapján nagy részletességgel olvashatjuk az ingyenes lehetőségek teljes választékát.

Szöveg és fotó: Mészáros Ákos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria