Ars Sacra Fesztivál a NEK hetében

Kultúra – 2021. augusztus 19., csütörtök | 12:39

Gazdag programkínálattal készülnek az Ars Sacra Fesztivál szervezői a szeptember 4. és 12. között zajló rendezvénysorozatra. A fesztivál kiemelt helyszíne a Szent István-bazilika előtti szabadtéri színpad lesz, ahol beszélgetések, koncertek lesznek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmából.

„Fesztiválunk programjai a hit és szakralitás különleges világába kalauzolják vendégeinket. Hiszünk abban, hogy a kultúra és a művészet erőforrás az életünkben, melynek segítségével kapcsolatba léphetünk benső világunkkal és személyes, emberi értékeinkkel. Ezek a találkozások felbecsülhetetlen pillanatok, így egyedi módon továbbra is minden programunkat ingyen kínáljuk” – olvasható a másfél évtizedes múltra visszatekintő rendezvény honlapján.

Idén a fesztivál kiemelt helyszíne a Szent István-bazilika előtti szabadtéri színpad lesz, ahol egész héten színes zenei programokat, beszélgetéseket hallhatunk a NEK-hez kapcsolódóan. A kínálatban valamennyi művészetkedvelő megtalálja a számára kedves zenei műfajt, hiszen a monooperától a népzenén át a jazzig számos koncert közül válogathatunk.

A meghívott vendégek között szerepel Sebestyén Márta, a Kaláka együttes, a 4Akkord Show Kórus, Petrás Mária, Agócs Gergely is. A művészeti események mellett a Magyar Hungarikum Bizottság, valamint a Szent István Társulat beszélgetéseibe is bekapcsolódhatunk.

Budapest szívében felfedezhető egy nagy virtuális kereszt, amely négy keresztény egyház egy-egy jelentős templomát köti össze. Csodáját egy ökumenikus koncertsorozattal kívánja hirdetni a fesztivál. Fassang László világhírű orgonaművész a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész a Deák téri Evangélikus Templomban, a Szent Efrém Férfikar a Liszt-díjas Bubnó Tamás művészeti vezetésével pedig a Kálvin téri Református Templomban, a Központi Református Kórus a Budapesti Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Templomban (Rózsák terei görögkatolikus templom) lép fel.

2021-re Ferenc pápa meghirdette Szent József és a családok évét, így az idei Ars Sacra Fesztiválon is hangsúlyos szerepet kapnak a családi programok. Szeptember 11-én a margitszigeti víztoronynál egész napos családi programok várják az érdeklődőket: rajzkiállítással, meditatív táncokkal készülnek a szervezők, de megismerkedhetünk a magyarországi szent kutak őrzőivel is. A nap fénypontja a Szent István, Rex Hungarorum című zenés bábdarab bemutatása lesz, amely a gyermekeket elvarázsolva mesél első magyar királyunk fiatalkorának fontos állomásairól.

A zenei programok, kiállítások, irodalmi estek, séták alkalmával Snétberger Ferenccel, Klukon Edittel és Ránki Dezsővel is találkozhatunk, valamint olyan ifjú tehetségekkel, mint Boros Misi vagy Devich Gergely. Berecz András ének- és mesemondó esttel, a MAGnificat Együttes Dolhai Attilával zenés imaesttel várja a vendégeket.

Pilinszky János születésének 100. évfordulóján kiemelt figyelmet szentel az Ars Sacra a költő életművének. Szeptember 9-én a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán Juhász Anna irodalmár beszélget meghívott vendégeivel, Háy Jánossal, Pindroch Csabával és Harcsa Veronikával. 

Idén szép számmal szerepelnek a fesztivál kínálatában szerzetesi programok is. Szeptember 4-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be Tolvaly Ferenc  Szent Ignác útja – Camino Ignaciano című dokumentumfilmjét. Szeptember 7-én a dominikánus udvarban gyertyafényes vesperáson, szeptember 8-án a Háló Közösségi és Kulturális központban kötetlen találkozással várják az érdeklődőket a szerzetesek.

A vidéki helyszínek közül idén kiemelkedik Eger, ahol szeptember 6. és 12. között az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a legváltozatosabb programok részesei lehetünk borkóstolóval, toronymászással, érdekes előadásokkal és kiállításokkal. Jelentős vidéki alkalom lesz a Ti adjatok neki enni  című Bukta Norbert-kiállítás, amely Szolnokon, az egykori zsinagóga épületében ünnepélyes összművészeti produkció és beszélgetés keretében nyílik meg.

Balatonalmádiban többek között Balázs János zongoraművész ad koncertet, de Győrben, Pécsett, Gödöllőn, Veszprémben és számos kisebb településen egyaránt érdemes keresni az Ars Sacra programjait.

Forrás és fotó: NEK/Ars Sacra Fesztivál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria