Egyházi intézmények, egyházi ingatlanok – Soltész Miklós államtitkár interjúja a Katolikus Rádióban

Kultúra – 2022. december 14., szerda | 15:38

Rendezni kellett azon ingatlanok tulajdonjogát, amelyek egyházi használatban vannak – mondja Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkára a Magyar Katolikus Rádiónak adott interjújában. A beszélgetés december 17-én, szombaton 11 óra 4 perctől lesz hallható.

Soltész Miklós elmondja: a kormány azért kezdeményezett törvénymódosítást a közelmúltban, hogy kapják meg a tulajdonjogot az egyházi fenntartók azon intézmények vonatkozásában, amelyeket a múlt évtizedekben vettek át, főként az önkormányzatoktól. Azzal a feltétellel, hogy addig gyakorolhatják tulajdonosi jogaikat, amíg a vállalt oktatás-nevelési, egészségügyi vagy szociális tevékenységet végzik. A közszolgálatai tevékenység, vagy az egyházi szervezet megszűnése esetén a tulajdonjog visszaszáll az eredeti tulajdonosra.

Más, egyházakat segítő, valamint ingatlanokkal kapcsolatos intézkedésekről is szó esik a Soltész Miklóssal folytatott beszélgetésben. Szóba kerülnek az intézmények, illetve ingatlanok fenntartása és az ezzel kapcsolatos finanszírozási kérdések is, valamint napjaink számos vitás ügye között a közoktatás, a pedagógusok és diákok helyzete.

Kép a tükörben Soltész Miklóssal a Magyar Katolikus Rádióban december 17-én, szombaton 11 óra 4 perckor.

Forrás és fotó: Magyar Katolikus Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria