Készül a Mindszenty-kiállításnak szánt épületszárny a megújuló Göcseji Múzeumban

Kultúra – 2021. január 15., péntek | 15:21

Jó ütemben halad a zalaegerszegi Göcseji Múzeum műemlék épületének felújítása és kiállítótereinek fejlesztése, a rekonstrukciós munkák várhatóan decemberben érnek véget. A tervezett új épületszárnyban jövőre Mindszenty Józsefnek emléket állító kiállítás, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését megidéző tárlat is nyílik.

Zalaegerszeg nagy történelmi múltra visszatekintő város, ennek ellenére nagyon kevés épített öröksége van. A fennmaradt építményeket meg kell menteni, fel kell újítani és meg kell őrizni az utókornak – mondta Balaicz Zoltán polgármester a múzeum épülete előtt tartott sajtótájékoztatón január 14-én.

A Modern Városok Programról szóló szerződés aláírásával Zalaegerszeg 2015-ben nagyszabású fejlesztésre kapott lehetőséget, melynek egyik kiemelt eleme a városrehabilitáció – emlékeztetett a megyeszékhely polgármestere. Ismertette: a Göcseji Múzeumnak helyet adó, 1890-ben emelt műemléképület felújítására 1,85 milliárd forintot fordítanak. Az 1,3 milliárd forint európai uniós forráshoz az állam csaknem 550 millió forint támogatást nyújtott. Az építészeti munkák (köztük a homlokzatfelújítás, tetőjavítás, szigetelés, gépészeti rendszerek felújítása), valamint a multifunkcionális közösségi terek és kiállítótermek kialakítása várhatóan az év második felében befejeződik; ezt követően elkezdődhet a belső kiállítások kiépítése.

A felújított múzeumban új várostörténeti kiállítás és megyetörténeti tárlat nyílik, ismét látogatható lesz Németh János keramikusművész állandó kiállítása, az új tárlaton pedig a 2020-ban elhunyt Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia egykori elnökének munkáit tekinthetik meg a látogatók.

A következő esztendőben az új épületszárny is elkészül, melyben bemutatják a város 20. századi történelmét, és megnyitják az egykori apátplébánosnak, hercegprímásnak, Mindszenty (Pehm) Józsefnek (1829–1975) emléket állító kiállítást, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését megidéző tárlatot.

Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója elmondta: a megújult múzeumban látogatható lesz majd Kisfaludy Stróbl Zsigmond (1884–1975) kiállítása. A tárlat anyagát az elmúlt időszakban az ország számos pontján, vándorkiállításon mutatták be, de a sorozatot a pandémia miatt nem tudták folytatni. Jelenleg a virtuális térben kínálnak múzeumi programokat, de reményeik szerint év végén már a megújított múzeumépület új kiállításain fogadhatják majd a látogatókat.

Forrás: MTI

Fotó: a Göcseji Múzeum Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria