Kiállítás a jezsuita csillagász, Hell Miksa születésének 300. évfordulóján Egerben

Kultúra – 2020. június 16., kedd | 13:07

Izgalmas kiállítással emlékeznek Hell Miksa jezsuita csillagász születésének 300. évfordulójára Egerben. Az Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtára és a Főegyházmegyei Könyvtár közös virtuális kiállítása, az Eszterházy Károly Egyetem központi épületében berendezett tárlat Hell Miksa születésnapjára, május 15-ére vált teljessé.

A kézzel készített illusztrációk, tudományos írások és korabeli tárgyak Hell Miksa sokoldalúságát és az Egri Csillagda létrejöttében betöltött szerepét idézik.

Már hagyomány, hogy a Tittel Pál Könyvtár II. emeleti részlege előtti tárlókban egy-egy jelentős személyiséget fókuszba állítva, közös kiállításban mutatja meg vonatkozó köteteit az Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtára és a Főegyházmegyei Könyvtár.

A melléjük helyezett tablók szövege idén az egyetem különböző tanszékeinek összefogásából született, a Kulturális Örökség és Művelődéstörténeti Tanszék vezetőjének irányításával. A csillagászati témának köszönhetően a Varázstorony is segítette a megvalósulást.

A cél Hell alakjának és egri kötődésének bemutatása volt, hiszen a kiállítás sajátosságát éppen a helyben fellelhető dokumentumok és tárgyak adják. A tablókon megjelenő szövegek bemutatják a jezsuita szerzetes életét, sokoldalúságát, külön kiemelve természettudósként tett vardói útját és Egerre gyakorolt hatását, a Líceumban végzett munkáját. Ízelítőt kapunk az Eszterházy püspökkel folytatott levelezéséből és a Főegyházmegyei Könyvtár Csillagászati Különgyűjteményének kialakításából.

A tárlókba helyezett korabeli művek, eszközök, illusztrációk képei visszarepítenek Hell Miksa korába, de elvezetnek a mindennapokhoz is, hiszen az egyetem munkatársaitól származó publikációk és a Varázstoronyban készült fotók már a 21. század valóságát tárják a látogató elé.

A különleges kiállítás anyaga jelenleg csak virtuálisan látogatható, az Eszterházy Károly Egyetem honlapján érhető el.

Virtuális sétát ITT tehetünk.

Szöveg: Laskay Anna informatikus-könyvtáros/Tittel Pál Könyvtár és Főegyházmegyei Könyvtár

Forrás: Eszterházy Károly Egyetem

Fotó: Balogh Tibor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria