Lengyel–magyar megemlékezést tartottak Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén Szegeden

Kultúra – 2023. szeptember 15., péntek | 9:00

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, szeptember 13-án este Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrált misét a szegedi dómban. A Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület közös megemlékezésre hívta a magyarokat és a lengyeleket. A program díszvendége Grzegorz Górny lengyel publicista volt, aki a krisztusi ereklyék hitelességét vizsgáló tudósok munkájába engedett bepillantást előadásában.

A Szent Kereszt felmagasztalását 335 óta ünneplik a keresztény közösségek. Abban az évben találta meg ugyanis Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona Jeruzsálemben az egykor a Golgotán állt három keresztet, amelynek egyikére Krisztust feszítették fel. 335. szeptember 14-én mutatták fel először a népnek a keresztereklyét.

A Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület közös megemlékezésre hívta a magyarokat és a lengyeleket szerdán, amely a Gál Ferenc Egyetemen Grzegorz Górny lengyel publicista izgalmas előadásával kezdődött. Az előadó fotóriporter kollégájával, Janusz Rosikonnal két éven át kutatta fel azokat a központokat és tudósokat világszerte, ahol és akik a krisztusi ereklyék vizsgálatával foglalkoztak. A megismert tudományos eredményeket csokorba gyűjtötték, és A titkok tanúi – Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében című kötetben a nagyközönség elé tárták. 

Grzegorz Górny előadásában részletesen ismertette azokat a többek között genetikai, archeológiai, orvosszakértői, biológia, kriminológiai, kalligráfiai vizsgálatokat, amelyek bebizonyították például az ovideói arckendő, az Argenteuil-i tunika, a szent kereszten talált deszka – amelyen latinul, görögül és héberül is olvasható volt az I. N. R. I. felirat – vagy éppen a torinói lepel hitelességét. A közönség hosszas vastapssal méltatta előadását.

Az ünnepség a dómban folytatódott, ahol Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrált szentmisét, amelyet a magyar és a lengyel nemzetért, a népek közötti együttműködésért ajánlott föl. Prédikációjában a szentleckében elhangzott szent páli levél nyomán arra buzdította a híveket, hogy a földi helyett a mennyei értékekre törekedjenek.

„Számunkra is figyelmeztetés különösen a mostani korban Európában. Amikor a túlzott szabadság vagy a jólét sokak józan eszét elvette, és hajlamosak arra, hogy megfertőződjenek mindenféle gyilkos szellemi-lelki kórral. Talán nem nagyképűség azt mondani, hogy szinte történelmi küldetésünk magyaroknak és lengyeleknek egymással összefogva igazi, örök, egyetemes, emberi értékek mellett tanúságot tenni, ezeket megvédeni, ezekből táplálkozni és ezekkel segíteni” – hangsúlyozta a püspök.

A programsorozat a dóm kertjében, a Katyń-keresztnél magyarok és lengyelek közös imádságával zárult.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria