Magyar egyházzenei fórumot is szerveznek a Kolozsvári Magyar Napok keretében

Kultúra – 2022. május 16., hétfő | 9:01

Korlátozások nélküli Kolozsvári Magyar Napokra készülnek Erdély legnagyobb magyar kulturális fesztiváljának szervezői augusztus 13. és 21. között – jelentette be a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke a május 12-én tartott sajtótájékoztatón. Idén első alkalommal szervezik meg a Magyar egyházzenei fórumot a programsorozat keretében.

Gergely Balázs, az eseménysorozatot szervező egyesület elnöke elmondta: a koronavírus-járvány két évében „sem hagyták magukat két vállra fektetni”, de a korlátozások feloldása után idén újra egymásra találhat a fesztivál és közönsége.

A programok augusztus 13-án, a „nulladik napon” kezdődnek, és 21-én fejeződnek be. A legtöbb néző érdeklődésére számot tartó események idén is a főtéri nagyszínpadon zajlanak: itt augusztus 17-én, szerdán Varga Miklós és a Band, majd a Republic, 18-án, csütörtökön pedig a Budapest Klezmer Band, majd a Csík Zenekar, Presser Gábor és Karácsony János közös produkciója, A dal a miénk követik egymást.

A Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényeként hagyományteremtő céllal augusztus 13. és 17. között egyházzenei fórumra is sor kerül Kolozsváron azzal a céllal, hogy közkinccsé tegyék a rendszerváltozás óta született magyar műveket. (Erről ITT olvashatnak bővebben.)

Augusztus 19-én, amikor Kolozsvár városi rangra emelésének évfordulóját ünneplik, kolozsvári és budapesti színészzenekarok lépnek fel. Amint Gergely Balázs fogalmazott, a Loose Nectie Society, majd a Vígszínház fiúzenekara, a Grund gondoskodik róla, hogy a főtér is a magyar közösség „grundjává” alakuljon a városünnepen.

Augusztus 20-án a Pokolgép és a Bagossy Brothers Company áll a közönség elé, vasárnap pedig az Operettszínház Csárdáskirálynő előadásával zárul a rendezvénysorozat. Az operettet Vidnyánszky Attila rendezésében láthatja a közönség.

Gergely Balázs emlékeztetett rá, hogy idén első alkalommal szervezik meg a Magyar egyházzenei fórumot, melyre az egész Kárpát-medencéből várnak majd kórusokat.

A dzsesszt, bluest és világzenét játszó együttesek, valamint a gyerekeknek zenélő zenekarok a Bánffy-palota udvarán felállított színpadon lépnek majd fel. Egyedül a Farkas utcai helyszín lesz szűkebb a környéken zajló felújítási munkálatok miatt. Szabó Lilla programigazgató hozzátette: próbálják jól kihasználni a Farkas utcában működő három magyar iskola belső udvarát, hogy pótolják a fesztiválutca kieső részeit.

Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári konzulja a Kárpát-medence egyik legfontosabb rendezvényének nevezte a Kolozsvári Magyar Napokat. A konzulátus idén is társszervezőként, partnerként, barátként kulturális, politikai és sport témájú beszélgetések szervezésével vesz részt a fesztiválon; udvarát is megnyitják a közönség előtt, ahol kulturális teret rendeznek be.

Forrás: MTI

Fotó: Kolozsvári Magyar Napok

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria