Megjelent a Vigilia májusi száma

Kultúra – 2023. május 7., vasárnap | 18:00

A Vigilia ez évi ötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„A vallás és gazdaság kérdéskörét Max Weber korszakos művei – A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme (1904–1905) és a Világvallások gazdasági etikája (1920) – állították az érdeklődés homlokterébe. Weber és nyomában számos szociológus és közgazdász azt kutatta, hogy a különböző vallási rendszerek miként hatnak a gazdasági fejlődésre. Kevésbé kutatott terület, hogy a vallási és/vagy spirituális eszmék miként befolyásolják a gazdaság működését a gazdasági szervezetek és az egyének szintjén. Tematikus összeállításunk tanulmányai azt vizsgálják, hogy miként járulhatnak hozzá a vallások és a spirituális tradíciók gazdasági koncepciói a gazdasági működés ökológiai, etikai és humán megújításához” – írja Zsolnai László bevezetőjében a Vallás és gazdaság című összeállításhoz, amelyben Baritz Laura Sarolta OP – Héjj Tibor – Szilas Roland Ferenc A Katolikus Egyház társadalmi tanítása és annak alkalmazása a gazdasági életben, Ócsai András – Kelemen Kálmán Hindu éthosz a gazdasági menedzsmentben és Kovács Gábor – Valcsicsák Zoltán A buddhista ökonómia modelljei és az Össznemzeti Boldogság koncepciója című tanulmánya olvasható.

A Tanulmányok rovat Vassányi Miklós Püspöki hatalom, hierarchia, szerzetesség néhány korai szír forrás alapján. Ál-Areopagita Szent Dénes (cca 500) Egyházi hierarchiájának szír kontextusa, az Esszék John W. O’Malley SJ A pápai hatalom kialakulása. Megfordíthatja-e a trendet Ferenc pápa?, a Mai meditációk Mogyoródi Emese Krízis és sors, a Napjaink Mezey Katalin Szálak a gombolyagból című írását közli. A Vigilia beszélgetése rovatba Gájer László készített interjút Markus Endersszel és Boris Wandruszkával.

A folyóirat a szépirodalmi részében Háy János, Déri Anna, Németh Béres Csilla és Halmosi Sándor versei, Száz Pál és Czesław Miłosz esszéi, valamint Darvasi László regényrészlete szerepel. A Kortárs vers kortárs szemmel rovatban Osztroluczky Sarolta elemzi Orbán Ottó Hallod-e te sötét árnyék című versét, a Kritika rovatban pedig Mihálycsa Erika James Joyce Stephen Hero című regényét.

A Szemle rovatban Draskóczy Eszter Alvilágjárások és pokolbeli büntetések. Dante Komédiájának antik és középkori forrásai, Radnóti Sándor A táj keletkezéstörténetei, Halmai Tamás Az ékszerteknős és az abbé. Kalász Márton költői világa, Darvasi László Az év légiutas-kísérője és Hervé le Tellier Anomália című könyvéről találunk ismertetőket.

A Vigilia honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria